Četvrtak, 19 Septembra, 2024

Nafta pala za 3% zbog niže OPEC-ove prognoze

Najčitanije objave

Cijene nafte nastavile su pad u utorak, spustivši se za više od 3% nakon što je OPEC smanjio prognozu rasta potražnje za 2024. i 2025. godinu. West Texas Intermediate (WTI) pao je ispod 66 dolara po barelu, dok se Brent nafta trgovala ispod 70 dolara, što su najniže vrijednosti od decembra 2021.

U svom najnovijem izvještaju, OPEC je revidirao procjenu rasta potražnje za naftom u 2024. na 2 miliona barela dnevno, što je 80.000 barela manje od prethodne projekcije. Također su blago smanjili očekivanja za 2025. godinu. Glavni razlog za ovu reviziju je smanjenje potražnje u Kini, koja se suočava s ekonomskim poteškoćama, uključujući stambenu krizu, i sve više prelazi na prirodni plin kao dio energetske tranzicije.

Slabljenje industrijske aktivnosti u proizvodnji, građevinarstvu i transportu dodatno je utjecalo na smanjenje potražnje za dizelom, dok kamioni na ukapljeni prirodni plin (LNG) preuzimaju dio tržišta, navodi se u OPEC-ovom izvještaju. Iako OPEC-ova procjena i dalje nadmašuje druge industrijske prognoze, analitičari s Wall Streeta također su smanjili svoje prognoze cijena nafte, potaknuti slabom kineskom potražnjom i znakovima ekonomskih izazova u SAD-u i Evropi.

Pad cijena nafte doveo je i do pada cijena plina u SAD-u, a neki analitičari predviđaju da bi nacionalni prosjek mogao pasti na 3 dolara po galonu do kraja godine.

Najnovije objave