Četvrtak, 19 Septembra, 2024

Ekonomska katastrofa u Gazi: Cijene hrane dostižu nezamislive visine

Najčitanije objave

Trenutna situacija u Pojasu Gaze rezultirala je drastičnim rastom cijena osnovnih namirnica, čineći ih praktično nedostupnim za većinu stanovništva. Iako humanitarna pomoć dolazi u ograničenim količinama, više od dva miliona stanovnika pogođeno je teškom ekonomskom i humanitarnom krizom.

Šokantne cijene osnovnih namirnica

Na tržnicama u Gazi, cijene hrane su nevjerojatno visoke. Na primjer:

Tri krompira: 150 šekela (oko 36 eura)

Kilogram šećera: 300 šekela (oko 73 eura)

Kilogram krastavaca: 90 eura

Tri paprike i dvije glavice bijelog luka: 50 šekela (oko 12,5 eura)

Konzervirana hrana (sardine, tunjevina): 120 šekela (oko 30 eura)

Mlijeko u prahu za djecu i žitarice za bebe: 100 šekela (oko 25 eura)

Vrećica slanutka, riže, leće ili bulgura: 120 šekela (oko 29 eura)

Dva jaja: 24 šekela (oko 6 eura)

Džem, žele od datulja ili melasa od grožđa: oko 70 eura

Maslinovo i suncokretovo ulje (boca): 125 šekela (oko 29 eura)

Ovi podaci pružaju potresnu sliku svakodnevice u kojoj su osnovne namirnice postale luksuz dostupan samo malom broju ljudi.

Pothranjenost djece doseže alarmantne razine

Prema UNICEF-u, čak 90% djece u Gazi pati od pothranjenosti, što predstavlja ozbiljnu prijetnju njihovom rastu i razvoju. Namirnice poput mlijeka u prahu i osnovnih žitarica postale su gotovo nedostupne za većinu stanovnika.

Utjecaj rata i blokade

Prije rata, kilogram krompira koštao je oko 2 šekela (40 centi), dok su ostale namirnice bile dostupne po znatno nižim cijenama. Sukob koji je započeo u oktobru prošle godine, te izraelska blokada koja traje od 2007. godine, dodatno su otežali situaciju. Poljoprivredna zemljišta su uništena, stoka je ubijena, a nedostatak sjemena i gnojiva čini ponovno pokretanje proizvodnje gotovo nemogućim.

Nestašica gotovine i humanitarna kriza

Uz nestašicu hrane, stanovnici Gaze suočeni su s nedostatkom gotovine. Banke ne rade već mjesecima, a bankomati su prazni, dodatno otežavajući svakodnevni život. Humanitarna pomoć nije dovoljna da zadovolji osnovne potrebe stanovništva, a cijene osnovnih namirnica nastavljaju rasti, ostavljajući mnoge obitelji bez sredstava za preživljavanje.

Ova ekonomska i humanitarna kriza zahtijeva hitnu međunarodnu pažnju, jer nastavak sukoba i blokade prijeti daljnjim pogoršanjem životnih uslova u Gazi.

Najnovije objave