Četvrtak, 19 Septembra, 2024

Ruski dronovi narušili zračni prostor Rumunije, NATO reagirao

Najčitanije objave

Rumunski zračni prostor ponovno je narušen nakon što je bespilotna letjelica, za koju se vjeruje da je ruska, u noći sa subote na nedjelju ušla u teritorij ove NATO članice. Ministarstvo obrane Rumunije odmah je reagiralo, podigavši dva borbena aviona F-16 kako bi pratili rutu drona sve dok se nije udaljio prema Ukrajini, izvještava rumunski portal Digi24.

Istraga o padu dijelova drona

Postoje sumnje da su dijelovi drona pali u nenaseljeno područje Periprave, što je pokrenulo istragu lokalnih vlasti. Ovaj incident dolazi u trenutku kada ruske snage nastavljaju s napadima na civilne i lučke objekte u Ukrajini, koji se nalaze u blizini rumunske granice, dodatno zaoštravajući sigurnosnu situaciju u regiji.

Upozorenje građanima putem Ro-Alert sistema

Stanovnici rumunskih okruga Tulcea i Constanta primili su rano ujutro upozorenja putem sustava Ro-Alert, koji ih je obavijestio o mogućem padu objekata iz zraka. U poruci, koja je stigla u 2.20 i ponovljena u 2.38 sati, građanima je savjetovano da ostanu mirni i sklone se u podrume ili skloništa civilne zaštite.

“Predviđeno trajanje opasnosti je 90 minuta. Ostanite dalje od prozora i vanjskih zidova,” stajalo je u upozorenju.

Raniji incidenti s ruskim dronovima

Ovo nije prvi put da Rumunija izvještava o ulasku ruskih bespilotnih letjelica u svoj zračni prostor. Prošle godine, nekoliko puta su otkrivene krhotine ruskih dronova na rumunskom tlu nakon napada na ukrajinske objekte na suprotnoj obali Dunava.

Ovi incidenti izazivaju zabrinutost u regiji i među članicama NATO-a, dok Rusija nastavlja s napadima u neposrednoj blizini teritorija saveza. Reakcija rumunskih vlasti i podizanje borbenih aviona ukazuje na ozbiljnost situacije i važnost zaštite granica NATO-a u ovim osjetljivim trenucima.

Najnovije objave