Četvrtak, 19 Septembra, 2024

Presuda Kovačević: Prekretnica u zaštiti prava građana BiH

Najčitanije objave

Presuda u slučaju Kovačević izazvala je snažan odjek u Bosni i Hercegovini, jer je donijela novu dimenziju u borbi za ljudska prava. Ova presuda, za razliku od prethodnih, ne odnosi se samo na pravo građana da budu birani u organe vlasti, već potvrđuje povredu prava građanina Slavena Kovačevića da glasa za članove Predsjedništva i delegate u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Važnost presude Kovačević

Advokat Išerić pojasnio je razliku između ove presude i ranijih slučajeva. Prethodne presude uglavnom su se bavile povredom prava na kandidaturu i učešće u vlasti, dok presuda Kovačević direktno utvrđuje povredu prava glasa građana. To znači da je, osim što je onemogućeno da budu birani, građanima također uskraćeno pravo da biraju, što je ozbiljan udar na osnovna demokratska načela.

Poraz zagovornika etničkih podjela

Išerić je naglasio da je ova presuda veliki udarac za one koji su godinama manipulisali ljudskim pravima, podsticali mržnju i širili etničke podjele u zemlji. Prema njegovim riječima, presuda je doživljena kao “klasični nokaut” za zagovornike kršenja ljudskih prava, a njome se jasno stavlja do znanja da su manipulacije i zloupotrebe konačno dovedene u pitanje.

Ova presuda ne samo da predstavlja prekretnicu u zaštiti osnovnih prava građana BiH, već šalje jasnu poruku da dalje kršenje ljudskih prava i podjele neće biti tolerisane. Borba za jednakost svih građana Bosne i Hercegovine nastavlja se, ali ovaj pravni ishod svakako predstavlja značajan korak naprijed.

Najnovije objave