Četvrtak, 19 Septembra, 2024

Skandalozan i opasan govor Aleksandra Vučića izazvao oštre reakcije u BiH

Najčitanije objave

Predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, podijelio je video na svom YouTube profilu pod nazivom ”Vojnim rokom čuvamo građane naše zemlje”, u kojem je tokom neformalnog razgovora s vojnicima spomenuo i grad Tuzlu u Bosni i Hercegovini. Vučić je istakao kako je, na svoje iznenađenje, saznao da je vazdušna linija između Srbije i Tuzle svega 38 kilometara, te dodao kako je mislio da je udaljenost veća, približno 50 kilometara.

”Tuzla je najveći grad u Federaciji BiH, a treći u cijeloj Bosni i Hercegovini”, rekao je Vučić, naglašavajući blizinu tog grada prema Srbiji.

Reakcija iz Tuzle

Izjava predsjednika Vučića brzo je izazvala reakciju u Bosni i Hercegovini, posebno u Tuzli. Omer Berbić, vijećnik Naše stranke u Gradskom vijeću Tuzla, oštro je odgovorio na Vučićeve riječi, podsjetivši na teške trenutke koje je Tuzla proživjela tokom rata.

Berbićeva poruka Vučiću

“Spominjanjem Tuzle u ovom kontekstu vazdušne linije uz specijalne jedinice Srbije budi strašne uspomene na agresiju koja je počinjena na Tuzlu i Bosnu i Hercegovinu”, poručio je Berbić. On je istakao kako su slične poruke iz prošlosti već pokazale da je Tuzla grad koji se znao odbraniti i odbiti sve prijetnje.

“Vučiću, ne uzimaj Tuzlu u usta jer su oni koji su slali takve poruke davno vidjeli da je Tuzla sredina koja će se odbraniti od svakog napada. Vidjeli smo kako su takve prijetnje prošle u prošlosti,“ dodao je Berbić, podsjećajući na snažnu odbranu grada tokom ratnih godina.

Ovaj oštar odgovor odražava duboko ukorijenjene osjećaje među stanovnicima Tuzle i Bosne i Hercegovine, koji još uvijek nose sjećanja na rat i agresiju, a svaka izjava s vojnim prizvukom prema ovom gradu izaziva posebnu pažnju i reakciju.

Najnovije objave