Četvrtak, 19 Septembra, 2024

Zdrave alternative pšeničnom brašnu: Bolji izbori za vašu prehranu

Najčitanije objave

Pšenično brašno dugo je bilo osnova u kuhinjama diljem svijeta, najčešće korišteno za izradu hljeba, peciva i kao zgušnjivač za umake. Međutim, bijelo pšenično brašno ima svoje nedostatke, zbog čega sve više ljudi traži zdravije alternative. Razlog leži u visokim razinama šećera koje izaziva u krvi, nedostatku hranjivih sastojaka te potencijalnim problemima s glutenom.

Bijelo pšenično brašno ima visoki glikemijski indeks (oko 85), što znači da se brzo apsorbira, podiže razinu šećera u krvi i uzrokuje nagle padove energije. Osim toga, osobe s celijakijom ili intolerancijom na gluten moraju ga izbjegavati zbog neželjenih probavnih smetnji.

Što se tiče sastava, bijelo brašno tijekom obrade gubi mnoge važne nutrijente, uključujući vlakna, mekinje i pšenične klice, što smanjuje njegovu nutritivnu vrijednost. Uz to, sadrži visok broj kalorija, pa se ne preporučuje osobama s prekomjernom težinom ili onima koji žele smanjiti unos rafiniranih ugljikohidrata.

Srećom, zamjene za pšenično brašno su brojne i lako dostupne:

Integralno pšenično brašno zadržava mekinje i klice te je bogato vitaminima i mineralima, što ga čini zdravijom alternativom. Iako tijesto može biti gušće, njegova nutritivna vrijednost je neusporediva.

Raženo brašno s manje glutena idealno je za dulje svježinu peciva. Tamnije je i kiselkastog okusa, pa se često miješa s drugim brašnima.

Zobeno brašno s niskim sadržajem glutena popularna je zamjena, ali zahtijeva pažnju zbog mogućnosti kontaminacije glutenom. Često se koristi u kombinaciji s pšeničnim brašnom.

Za bezglutensku prehranu, opcije poput rižinog, kokosovog, sojinog ili lanenog brašna nude raznolike mogućnosti. Rižino brašno je lagano i mekano, dok kokosovo brašno dodaje bogatstvo okusu, ali zahtijeva više tekućine zbog svoje velike upijajuće moći. Sojino brašno, s niskim glikemijskim indeksom, odličan je izbor za dijabetičare, a heljdino brašno jača imunitet i potiče metabolizam.

Svaka od ovih alternativa pomaže obogatiti prehranu, smanjiti unos rafiniranih ugljikohidrata i osigurati bolju ravnotežu energije tijekom dana. Uključivanje različitih vrsta brašna ne samo da doprinosi boljoj prehrani već i nudi nove okuse i teksture u omiljenim jelima.

Najnovije objave