Petak, 20 Septembra, 2024

Masakr u školi u Georgiji: Četrnaestogodišnji napadač odgovarat će kao odrasla osoba

Najčitanije objave

Tragedija koja je šokirala američku saveznu državu Georgiju dogodila se u srijedu, kada je 14-godišnji učenik Colt Gray otvorio vatru u svojoj srednjoj školi, usmrtivši dva učenika i dva nastavnika, dok je još devet osoba ranjeno. Ovaj čin nasilja potresao je cijelu zemlju, a vlasti su brzo reagirale, uhvativši mladog napadača koji će biti procesuiran kao odrasla osoba.

Brza reakcija policije i uhićenje napadača

Chris Hosey, direktor istražnog ureda Georgije, potvrdio je da je napadač uhvaćen odmah nakon dolaska policije na mjesto događaja. Iako motivi ovog stravičnog napada još uvijek nisu potpuno jasni, istražitelji su razgovarali s osumnjičenim Colt Grayom, no nisu otkrili detalje o njegovim izjavama. „Ono što vidimo je čisto zlo,“ rekao je šerif Jud Smith, ističući da su policijski službenici brzo reagirali na poziv o aktivnom strijelcu, čime su spriječili daljnju eskalaciju.

Prošlost puna upozorenja

Američki mediji izvještavaju da je Colt Gray već ranije bio na meti policijske istrage. Prošle godine ispitivan je u vezi s anonimnim prijetnjama na internetu, gdje su bile objavljene slike oružja i prijetnje pucnjavom u školi. Iako je tada zanijekao povezanost s tim prijetnjama, policija nije pronašla dovoljno dokaza da poduzme daljnje mjere.

Tijekom ispitivanja u svibnju 2023., njegov otac izjavio je da u kući posjeduju lovačke puške, ali da dječak nema pristup oružju bez nadzora. FBI je tada zaključio da nema dovoljno razloga za uhićenje, što je sada postalo predmetom brojnih pitanja o tome je li tragedija mogla biti spriječena.

Reakcija vlasti i predsjednika Bidena

Škola, smještena oko 80 kilometara sjeveroistočno od Atlante, pohađa gotovo 1.900 učenika. Ova srednja škola započela je novu školsku godinu 1. kolovoza, no nastavak školske godine sada je upitan uslijed ovog traumatičnog događaja. Bijela kuća je izdala priopćenje u kojem stoji da je predsjednik Joe Biden obaviješten o incidentu te da će savezne, državne i lokalne vlasti nastaviti surađivati u istraživanju ovog slučaja.

Ova tragedija ponovno je otvorila rasprave o sigurnosti u školama i dostupnosti oružja, a pitanja o tome kako su prethodni znakovi upozorenja zanemareni i dalje ostaju bez odgovora.

Najnovije objave