Subota, 21 Septembra, 2024

Američka dužnosnica tajno špijunirala za Kinu: Milionski mito, luksuzni život i visoki politički položaj

Najčitanije objave

Linda Sun, visoka pomoćnica vlade američke savezne države New York, optužena je da je tokom 14 godina potajno pomagala kineskoj vladi pristupom osjetljivim informacijama o službenoj politici, uključujući pristup podacima vezanim za pandemiju COVID-19. Na poziciji zamjenice šefa kabineta guvernera, Sun je koristila svoj utjecaj kako bi podržala kineske dužnosnike i blokirala diplomatske kontakte Tajvana s američkom vladom.

Prikriveni pristup i blokada komunikacija

Prema optužnici, Sun je omogućila kineskim dužnosnicima pristup povjerljivim sastancima o američkoj reakciji na pandemiju COVID-19. Također, sprječavala je tajvanske predstavnike u pokušaju kontaktiranja američkih dužnosnika, time blokirajući njihovo prisustvo na važnim događajima. U jednoj poruci iz 2016. godine, Sun je navodno hvalila svoje uspjehe u skretanju visokih njujorških političara s događaja koji su bili organizirani pod pokroviteljstvom Tajvana.

Živjela na visokoj nozi

Milionski mito i luksuzan život

Sun i njen suprug Christopher Hu optuženi su da su zauzvrat primili mito od nekoliko miliona dolara od kineske vlade, koristeći novac za raskošan život. Kupili su luksuzne nekretnine, uključujući kuću od 4,1 milion dolara u New Yorku i stan s pogledom na ocean na Havajima. Također, u njihov dom su redovno stizale luksuzne kineske delicije, kao što je slana patka iz Nanjinga, pripremljena od strane osobnog kuhara kineskog službenika.

Optuženi za pranje novca i vizne prijevare

Linda Sun i njen suprug izjasnili su se nevinima na federalnom sudu u Brooklynu, gdje se suočavaju s optužbama za pranje novca, vizne prijevare i druge prekršaje. Američki zakon zahtijeva da se svi koji djeluju u interesu stranih država registriraju kao strani agenti, što Sun nikada nije učinila. Optužena je i da je sudjelovala u propekinškim protestima tokom posjeta bivše tajvanske predsjednice Tsai Ing-wen New Yorku 2019. godine.

Ograničeno kretanje i dalje istrage

Savezni agenti su u utorak ujutro upali u dom bračnog para na Long Islandu, a sud ih je pustio uz jamčevinu s ograničenjem putovanja na tri američke savezne države. Sun je dodatno zabranjen bilo kakav kontakt s kineskim diplomatama, dok se istraga nastavlja.

Najnovije objave