Petak, 20 Septembra, 2024

OLOŠ POCIJEPALA DRŽAVNU ZASTAVU! Elek i Ćosić naredili skrnavljenje zastave BiH, slijede krivične prijave

Najčitanije objave

Na planini Jahorini dogodio se ozbiljan incident nakon što su Nedeljko Elek, predsjednik Nadzornog odbora ski-centra Jahorina, i gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić naredili cijepanje zastave Bosne i Hercegovine koju su pripadnici Gorske službe spašavanja (GSS) Novi Grad Sarajevo postavili na vrhu Košuta. Zastava je postavljena na teritoriji Općine Trnovo, koja pripada Federaciji BiH.

Reakcije i krivične prijave

Načelnik Općine Novi Grad, Semir Efendić, objavio je na Facebooku da će protiv Nedeljka Eleka biti podnijeta krivična prijava zbog krivičnog djela oštećenja i otuđenja tuđe stvari. Efendić je također istakao da će zastava biti ponovo postavljena na isto mjesto.

Kontroverzne izjave i reakcije

Elek je incident opisao kao “provokaciju” i naveo da je zastava odmah uklonjena, te da je slučaj prijavljen policiji. U svojoj izjavi za RTRS, Elek je tvrdio da se radi o teritoriji entiteta RS i naveo da su na Jahorini dozvoljeni samo simboli Republike Srpske. S druge strane, Efendić je ove tvrdnje nazvao neistinitim i istakao da se radi o području Federacije BiH.

Povijesna pozadina lokaliteta

Lokalitet na kojem je zastava postavljena nekada je bio komunikacijski radarski centar JNA avijacije i protivavionske odbrane, a bio je meta NATO udara 1995. godine. Dejtonskim sporazumom, ovaj dio Jahorine pripao je Federaciji BiH, dok se ski-centar Jahorina nalazi na teritoriji entiteta RS.

Najnovije objave