Petak, 20 Septembra, 2024

Stravičan napad u Ukrajini: Poltava pogođena balističkim raketama, 41 osoba poginula (VIDEO)

Najčitanije objave

U utorak, 29. avgusta, ukrajinski grad Poltava postao je poprište stravičnog zločina kada su dvije balističke rakete, za koje se vjeruje da su ruske Iskander rakete, pogodile obrazovnu i medicinsku ustanovu u gradu. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski potvrdio je da je u napadu smrtno stradala najmanje 41 osoba, dok je 180 osoba ranjeno. Mnogi od njih su ostali zarobljeni ispod ruševina, dok spasioci i dalje rade na terenu kako bi spasili preživjele.

Zelenski: Ruski ološ će odgovarati za ovo

U svom obraćanju na aplikaciji Telegram, predsjednik Zelenski je osudio napad i naglasio da će Rusija odgovarati za ovaj zločin. Ponovio je i svoj apel međunarodnim saveznicima da ubrzaju isporuku protuzračne odbrane i oružja dugog dometa, kako bi se zaštitili ukrajinski građani. “Svaki dan kašnjenja znači gubitak života”, istakao je Zelenski.

Centar za obuku kao meta?

Iako ukrajinske vlasti tvrde da su pogođene obrazovna i medicinska ustanova, ruski proratni kanali izvještavaju da je meta napada bio vojni centar za obuku u kojem su stradali kadeti i stručnjaci za komunikacije i elektroničko ratovanje. BBC prenosi da se sve više izvještaja pojavljuje o tome da je zgrada pogođena u napadu bila vojna ustanova, ali ove tvrdnje još nisu potvrđene.

Apel na Ukrajince: Davanje krvi i smirenost

Poltava, grad u središnjoj istočnoj Ukrajini, do sada je bio relativno miran, ali ovaj napad predstavlja težak udarac za ukrajinsku vojsku i stanovništvo. Regionalni čelnik Poltave, Philip Pronin, proglasio je trodnevnu žalost i pozvao građane na davanje krvi kako bi se pomoglo povrijeđenima. Također, Ministarstvo odbrane poziva građane da ostanu smireni i vjeruju samo službenim informacijama.

Istraga u toku

Predsjednik Zelenski naredio je operativnu istragu o okolnostima napada. Poltavska oblast, iako daleko od prve linije, redovito je meta ruskih napada bespilotnim letjelicama i projektilima, što dodatno ukazuje na ozbiljnost sigurnosne situacije u cijeloj Ukrajini.

Najnovije objave