Četvrtak, 19 Septembra, 2024

Brusnica kao saveznik u snižavanju holesterola: Šta kaže nauka?

Najčitanije objave

Postoje namirnice koje mogu značajno doprinijeti očuvanju vašeg zdravlja, a jedna od njih je brusnica. Poznata po svom bogatstvu antioksidansima i protuupalnim svojstvima, brusnica je nedavno privukla pažnju naučnika zbog svog potencijala u snižavanju razine holesterola.

U časopisu Nutrients ove godine objavljena je opsežna meta-analiza i sustavni pregled koji su obuhvatili 16 studija o utjecaju brusnica na holesterol. Ova istraživanja nisu bila ograničena samo na konzumaciju soka od brusnice, već su uključivala i dodatke prehrani u obliku kapsula, praha i tableta u različitim dozama.

Razdoblje uzimanja dodataka variralo je od dvije sedmice do šest mjeseci. Rezultati su pokazali da unos brusnica, bez obzira na oblik, može doprinijeti poboljšanju ukupnog holesterola, posebno povećanjem razine HDL holesterola, poznatog kao “dobar” holesterol. HDL holesterol igra ključnu ulogu u uklanjanju “lošeg” LDL holesterola iz tijela, čime smanjuje rizik od srčanih bolesti.

Unatoč ohrabrujućim rezultatima, važno je napomenuti da istraživači upozoravaju na potrebu za daljnjim istraživanjima prije nego što se donesu standardne preporuke za korištenje brusnice u svrhu snižavanja holesterola.

Brusnica se ne koristi samo za regulaciju holesterola. Tradicionalno je poznata po svojoj ulozi u prevenciji i liječenju urinarnih infekcija, jer se vjeruje da spojevi prisutni u brusnici sprječavaju vezanje bakterija poput Escherichije coli na stijenke mokraćnog sustava. Osim toga, brusnica može pomoći u regulaciji krvnog pritiska i općenito poboljšati zdravlje srca.

Najčešće se konzumira u obliku soka, sušenog voća ili dodataka prehrani poput kapsula i praha. Međutim, pri konzumaciji soka od brusnice, važno je obratiti pažnju na količinu šećera u komercijalnim verzijama. Preporučuje se birati sokove bez dodatka šećera ili ih pripremati kod kuće kako biste maksimalno iskoristili zdravstvene benefite ove izvanredne namirnice.

Kada je u pitanju zdravlje kardiovaskularnog sustava, ključna je pravilna prehrana. Iako je brusnica korisna, uravnotežen unos drugih zdravih namirnica i izbjegavanje zasićenih masnoća i transmasti također su neophodni za održavanje normalnih vrijednosti holesterola i opće zdravlje.

Najnovije objave