Petak, 20 Septembra, 2024

Gradovi širom svijeta u borbi s nestašicom vode: Rješenja za sve veći problem

Najčitanije objave

Nestašica vode postaje sve veći problem u mnogim gradovima diljem svijeta, uključujući New Delhi, Kaapstad i Ciudad de Mexico. Klimatske promjene, urbanizacija i sve veći broj stanovnika doprinose ozbiljnim izazovima u opskrbi vodom. Stručnjaci predviđaju da bi do 2050. godine više od pola svjetskog gradskog stanovništva moglo biti pogođeno nedostatkom vode, što zahtijeva hitne i dugoročne mjere.

Promicanje štednje vode u domaćinstvima

Jedan od ključnih koraka u borbi protiv nestašice vode jest poticanje štednje vode u domaćinstvima. Primjerice, u Njemačkoj prosječna potrošnja vode po osobi iznosi oko 125 litara dnevno, dok je u Sjedinjenim Američkim Državama ta brojka čak 300 litara. Gradovi poput Kaapstada već su poduzeli mjere kako bi smanjili potrošnju vode, uključujući povećanje cijena vode i modernizaciju sanitarnih uređaja. U sušnom razdoblju 2018. godine, Kaapstad je uspio smanjiti prosječnu potrošnju na samo 50 litara po osobi.

Modernizacija vodovodnih mreža i infrastrukture

Stara i oštećena vodovodna infrastruktura uzrokuje velike gubitke vode. U nekim europskim gradovima, čak četvrtina pitke vode se izgubi prije nego što stigne do krajnjih korisnika, dok u drugim dijelovima svijeta ta brojka može doseći i 60 posto. Gradovi poput Tokija postigli su značajan napredak smanjujući gubitke vode na manje od tri posto kroz stalni nadzor i obnovu vodovodne mreže. Modernizacija i pravilno planiranje nove infrastrukture ključni su za osiguravanje adekvatne opskrbe vodom u budućnosti.

Korištenje kišnice i pročišćene otpadne vode

Kako bi se smanjila potrošnja pitke vode, mnogi gradovi sada koriste kišnicu i pročišćenu otpadnu vodu za različite svrhe, poput ispiranja toaleta, pranja rublja i zalijevanja zelenih površina. U novim urbanim četvrtima, poput Melbournea i Aarhusa, kišnica se sakuplja i filtrira te koristi u okolnim zgradama. Pročišćena otpadna voda, koja se već koristi u gradovima poput Pekinga i Madrida, sve se više koristi za zalijevanje biljaka i čišćenje ulica, a u Singapuru se čak dodatno pročišćava kako bi se mogla koristiti kao pitka voda.

Nestašica vode u Venezueli
Nestašica vode u Venezueli
Foto: picture-alliance/dpa

Koncept „spužvastog grada“ i sakupljanje vode

Rastuća učestalost jakih kiša i poplava također predstavlja izazov za gradove. Koncept „spužvastog grada“, koji su razvili gradovi poput Wuhana i Singapura, omogućava sakupljanje viška kišnice u podzemne rezervoare i zelene površine, čime se smanjuje rizik od poplava i osigurava dodatna opskrba vodom. Ovaj pristup, koji se sada primjenjuje u više od 60 gradova u Kini, počeo se širiti i u drugim dijelovima svijeta, uključujući Kopenhagen.

Očuvanje i regeneracija prirodnih izvora vode

Za održivu budućnost, gradovi moraju zaštititi i obnoviti svoje prirodne izvore vode. U primjeru Bogote, 80 posto potreba za vodom pokriva se iz planinskog područja koje okružuje grad. Međutim, preintenzivna poljoprivreda ugrožava ove izvore, pa lokalne vlasti ulažu napore u podizanje svijesti i očuvanje okoliša. Slično tome, u Kaapstadu su uklonjene biljke koje troše velike količine vode kako bi se očuvali lokalni izvori.

Nestašica vode postaje sve veći problem s kojim se suočavaju mnogi gradovi diljem svijeta. Kako bi se osigurala dugoročna opskrba vodom, gradovi moraju poduzeti hitne mjere za modernizaciju infrastrukture, štednju vode i zaštitu prirodnih izvora. Uspješni primjeri iz gradova poput Kaapstada, Tokija i Wuhana pokazuju da se održiva rješenja mogu pronaći i implementirati, osiguravajući tako stabilnu opskrbu vodom za buduće generacije.

Najnovije objave