Petak, 20 Septembra, 2024

OVOGA SE EVROPA BOJALA: Prva pobjeda krajnje desnice u Njemačkoj

Najčitanije objave

Njemačka politička scena suočava se s presedanom: krajnje desna stranka AfD (Alternativa za Njemačku) ostvarila je svoju prvu pobjedu na državnim izborima, osvojivši 30,5 posto glasova u nedjelju u istočnoj njemačkoj pokrajini Tiringiji. Ovo je prvi put da je AfD, koja je dugo vremena bila na marginama njemačke politike, uspjela osvojiti većinu na državnim izborima, što predstavlja značajan zaokret u političkom pejzažu zemlje.

Gotovo pet miliona građana imalo je pravo glasa na ovim izborima, koji su se održali u pokrajinama Tiringiji i Saskoj, obje smještene u istočnom dijelu Njemačke, bivšoj Njemačkoj Demokratskoj Republici (DDR). Tiringija je postala poprište povijesnog uspjeha AfD-a, dok je u Saskoj stranka zauzela drugo mjesto s 30 posto osvojenih glasova, odmah iza CDU-a, koji je osvojio 31,5 posto.

Političke promjene u Tiringiji

U Tiringiji, AfD je s 30,5 posto glasova nadmašio CDU desnog centra (EPP), koji je osvojio 24,5 posto glasova. Nova lijeva populistička stranka BSW zauzela je treće mjesto s 16 posto glasova. Ljevičarska stranka dosadašnjeg premijera Boda Ramelowa doživjela je ozbiljan pad, izgubivši više od polovine glasova u odnosu na prethodne izbore 2019. godine, završivši s 12,5 posto.

Ovi rezultati označavaju duboke promjene u političkom spektru Tiringije, gdje je AfD, uprkos radikalnim stavovima i etiketiranju od strane domaćih obavještajnih službi kao “desničarskih ekstremista”, uspio osvojiti značajan dio glasačkog tijela. Ovakav uspjeh postavlja ozbiljna pitanja o budućnosti političkog uređenja u ovoj pokrajini, s obzirom na to da su sve ostale stranke ranije isključile mogućnost formiranja koalicije s AfD-om.

Sasko političko prvenstvo: CDU s tjesnom prednošću

U Saskoj, CDU je premijer Michael Kretschmer osvojio tijesnu pobjedu s 31,5 posto glasova, dok je AfD bio vrlo blizu s 30 posto. Stranka BSW zauzela je treće mjesto s 12 posto glasova, dok su Zeleni i SPD uspjeli preći prag i ući u sljedeći državni parlament.

Kretschmer je do sada vladao u koaliciji sa Zelenima i SPD-om, a novi rezultati izbora sugeriraju da će formiranje nove koalicije biti izazovno, s obzirom na rastuću podršku AfD-u.

Povijesni kontekst i širi utjecaj

Obje pokrajine, Tiringija i Saska, bile su dio bivšeg DDR-a i 34 godine nakon ponovnog ujedinjenja još uvijek se suočavaju s nižim razinama bogatstva, plaća i BDP-a po glavi stanovnika u odnosu na zapadnu Njemačku. Regionalni ogranci AfD-a u ovim pokrajinama poznati su po svojoj radikalnosti, što je izazvalo dodatnu zabrinutost u njemačkoj političkoj sceni.

Izbori u ovim pokrajinama, iako nominalno regionalni, bili su snažno obilježeni nacionalnim pitanjima, uključujući rat u Ukrajini i migracijsku politiku, posebno nakon nedavnog islamističkog terorističkog napada u Solingenu. Ovakav fokus dodatno je potaknuo rast podrške AfD-u, koji se pozicionirao kao glasnik nezadovoljstva među biračima.

Pobjeda AfD-a na ovim izborima mogla bi imati dalekosežne posljedice, ne samo na regionalnoj, već i na nacionalnoj razini, postavljajući nova pitanja o budućnosti njemačke politike i stabilnosti Europske unije.

Najnovije objave