Petak, 20 Septembra, 2024

SVE PODSJEĆA NA 1930! Regionalni izbori na istoku Njemačke: AfD pred vratima pobjede i moguće političke promjene

Najčitanije objave

Ove nedjelje održavaju se regionalni izbori u dvjema saveznim državama na istoku Njemačke, Tiringiji i Saskoj, koji su privukli veliku pozornost svjetskih medija. Razlog? Anketama se najavljuje uvjerljiva pobjeda kontroverzne stranke Alternativa za Njemačku (AfD), što bi moglo donijeti nezapamćeni pad podrške tradicionalnim strankama centra. Ako se ovaj trend potvrdi na biralištima, to bi moglo značajno utjecati na političku scenu u zemlji koja je dugo smatrana “ekonomskim motorom Europske unije”.

AfD, koja je nekoć bila marginalna stranka s kojom niko nije želio surađivati, sada je na pragu da preuzme vlast u dvjema istočnim saveznim državama. U Brandenburgu, koji okružuje Berlin, izbori će se održati 22. rujna, a sličan scenarij se predviđa i tamo.

Jedan od faktora koji bi mogao pomoći AfD-u je pojava Sahre Wagenknecht i njezine stranke Alijansa za pravdu i slobodu (BSW). U Tiringiji se BSW-u prognozira osvajanje oko 20 posto glasova, dok se u Saskoj očekuje između 11 i 15 posto. Ovi rezultati ukazuju na to da će bez podrške Wagenknechtove Alijanse biti teško formirati stabilnu vladu.

Historijski gledano, nije prvi put da radikalna ljevica i desnica u Njemačkoj dijele slične stavove. U današnjem kontekstu, obje strane izražavaju simpatije prema Vladimiru Putinu, protive se euroatlantskim integracijama i zalažu se za strožiju migracijsku politiku. Ovaj zajednički stav mogao bi dovesti do drastičnih promjena u njemačkoj politici, uključujući smanjenje vojne pomoći Ukrajini.

Trideset pet godina nakon pada Berlinskog zida, razlika između “istočne” i “zapadne” Njemačke postaje sve očiglednija. Dok zapadni dio zemlje uspješno odolijeva rastu populizma i ostaje unutar okvira umjerenog centra, istok sve otvorenije podržava radikalne stranke poput AfD-a. Njemačka federalna obavještajna služba već je označila ogranke AfD-a u Tiringiji i Saskoj kao prijetnju demokratskom ustavnom poretku zemlje.

Nijemci, svjesni svoje povijesti i lekcija koje su iz nje naučili, suočavaju se s izazovom koji podsjeća na uspon Adolfa Hitlera, koji je na vlast došao demokratskim putem zahvaljujući spremnosti drugih političkih opcija na kompromis. Izbori ove nedjelje mogli bi biti prekretnica koja će oblikovati budućnost njemačke politike.

Najnovije objave