Četvrtak, 19 Septembra, 2024

Ukrajinci napali Belgorod: Rusi javljaju da ima mrtvih i ranjenih

Najčitanije objave

Kasni petak večer donio je novi val nasilja u sukobu između Ukrajine i Rusije, kada je ukrajinski napad pogodio jugozapadni ruski grad Belgorod. Ovaj napad, u kojem je prema izvještajima lokalnih vlasti poginulo pet osoba, a 46 je ozlijeđeno, predstavlja jedno od najsmrtonosnijih događaja u tom gradu od početka rata. Među ozlijeđenima je i sedmero djece, a njih 37 je hitno prebačeno u bolnicu, prema riječima lokalnog guvernera Vjačeslava Gladkova.

Dramatične scene uhvaćene su na videozapisima koje su zabilježile kamere automobila, prikazujući trenutak kada je jedan automobil eksplodirao dok se kretao po cesti, a nekoliko sekundi kasnije uslijedila je eksplozija s druge strane ceste. Ove slike svjedoče o razornoj snazi napada koji je pogodio Belgorod, ostavljajući za sobom smrt i uništenje.

Napadi na Belgorodsku oblast, kao i na druge pogranične regije u Rusiji, postali su sve učestaliji proteklih mjeseci. Iako obje strane u sukobu – Ukrajina i Rusija – tvrde da ne ciljaju civile, realnost na terenu često pokazuje drugačiju sliku. Rat koji je započeo u veljači 2022. godine, kada je Rusija poslala tisuće vojnika u Ukrajinu pod nazivom “specijalna vojna operacija”, odnio je brojne živote i doveo do humanitarne krize koja se svakodnevno produbljuje.

Ovaj napad na Belgorod samo je još jedan podsjetnik na brutalnost sukoba koji se vodi već više od dvije godine, sukoba koji ostavlja trajne ožiljke na stanovnicima pogođenih područja i cijeloj regiji. Dok politički lideri i dalje razmjenjuju optužbe, obični ljudi plaćaju najvišu cijenu u ovom krvavom sukobu.

Najnovije objave