Četvrtak, 19 Septembra, 2024

O'Brien uputio nove kritike Dodiku: Sankcije će se nastaviti

Najčitanije objave

Pomoćnik državnog sekretara SAD-a za Evropu i Euroaziju, James O'Brien, oglasio se putem društvenih mreža kako bi komentirao situaciju u Bosni i Hercegovini, posebno se osvrnuvši na Milorada Dodika i vlasti u Republici Srpskoj.

– Nastavit ćemo koristiti sve raspoložive alate, uključujući sankcije, kako bismo zaštitili svoje interese i pozvali na odgovornost one koji su uključeni u aktivnosti koje narušavaju Dejtonski sporazum, korupciju ili antidemokratske radnje, uključujući gospodina Dodika i njegove saradnike – izjavio je O'Brien.

O'Brien je naglasio da takve aktivnosti štete građanima Bosne i Hercegovine, uključujući stanovnike Republike Srpske, te da moraju prestati. Dodao je kako će svi koji su uključeni u te radnje, kao i oni koji im pružaju materijalnu podršku, biti podvrgnuti sankcijama.

Pomoćnik državnog sekretara također je istaknuo da ambasador SAD-a u BiH, Michael Murphy, predstavlja Vladu Sjedinjenih Država i da on, zajedno sa svojim timom u Sarajevu, Banjoj Luci i Mostaru, provodi američku vanjsku politiku i štiti interese SAD-a u BiH.

– Naša ambasada je jasno objasnila rizike sankcija svima kojih se to tiče, i kao što sam nedavno rekao, činimo istu stvar u zemljama širom svijeta. Svi američki zvaničnici nastavit će iznositi te stavove – zaključio je O'Brien.

Najnovije objave