Petak, 20 Septembra, 2024

Ako putujete avionom u septembru ovo trebate znati

Najčitanije objave

Ako planirate letjeti bilo gdje u Europi tokom septembra, trebali biste biti svjesni novih pravila koja stupaju na snagu na aerodromima Europske unije ovog vikenda. Ova promjena mogla bi utjecati na vaše putovanje, posebno u pogledu sigurnosnih provjera prtljage.

Vraćanje na stare skenere

Europska komisija izrazila je zabrinutost zbog pouzdanosti novih C3 skenera na aerodromima Europske unije. Ovi skeneri, koji su omogućavali putnicima da ostave tekućine i elektroničke uređaje u torbama tijekom skeniranja, više se neće koristiti zbog tehničkog izvještaja koji je otkrio nedostatke u pouzdanosti kod skeniranja posuda većih od 330 ml.

Od 1. septembra, aerodromi koji koriste C3 skenere morat će se vratiti na starije rendgenske aparate. Ova privremena mjera mogla bi uzrokovati kašnjenja na nekim aerodromima, a Europska komisija još uvijek nije navela kada će se ponovno omogućiti korištenje C3 skenera.

Utjecaj na putnike

Povratak na staru tehnologiju znači i povratak strogih pravila za ručnu prtljagu. Svi putnici morat će ponovno paziti da tekućine ne prelaze 100 ml i da su pravilno zapakirane u zatvorene plastične vrećice. Također, elektronički uređaji će se ponovno morati vaditi iz torbi radi skeniranja.

Ako putujete s ručnom prtljagom, pripremite se na ograničenja težine do 10 kilograma, a dozvoljena dimenzija torbe bit će 55 x 40 x 20 cm. Uz to, možete ponijeti i jedan manji osobni predmet, poput torbice ili ruksaka, koji mora stati ispod sjedala ispred vas.

Ove promjene dolaze kao iznenađenje za mnoge putnike i aerodrome, posebno one koji su već investirali u novu tehnologiju. Povratak na starije metode sigurnosnih provjera mogao bi izazvati frustracije, ali Europska komisija naglašava da je ova mjera privremena. Sve dok se ne riješe tehnički problemi s C3 skenerima, putnici će se morati prilagoditi starim pravilima koja su već neko vrijeme bila zamijenjena novim.

Najnovije objave