Četvrtak, 19 Septembra, 2024

Pazite na ove vrste povrća: Termička obrada je ključ za očuvanje zdravlja štitnjače

Najčitanije objave

Zeleno povrće poput kelja, brokule, špinata i blitve često se smatra pravom riznicom hranjivih tvari, ali malo je poznato da konzumiranje ovih namirnica u sirovom obliku može predstavljati rizik za zdravlje štitnjače. Prema riječima prof. dr. Vesne Dimitrijević Srećković, endokrinologinje, određene tvari prisutne u ovom povrću mogu potaknuti stvaranje kvržica na štitnjači, što može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema.

Opasnosti od sirovog povrća

Kelj, brokula, cvjetača, korabica, blitva i špinat sadrže strumaogene tvari koje mogu ometati funkciju štitnjače. Ove tvari mogu potaknuti stvaranje čvorića na štitnjači, čime se povećava rizik od razvoja problema sa štitnjačom. Na sreću, postoji jednostavno rješenje – termička obrada. Kuhanje povrća na pari nekoliko minuta dovoljno je da se ove tvari deaktiviraju, čime se smanjuje rizik od negativnih posljedica po zdravlje.

Prednosti termičke obrade

Termička obrada, posebno kuhanje na pari, ne samo da uklanja štetne tvari, već povećava i nutritivnu vrijednost povrća. Na primjer, špinat je bogat nutrijentima poput željeza, magnezija i kalcija, ali ovi minerali postaju dostupniji tijelu tek nakon što se špinat zagrije. Isto važi i za blitvu, koja nakon termičke obrade postaje bogatija hranjivim tvarima i sigurnija za konzumaciju.

Kelj, još jedno popularno povrće, također je najbolje konzumirati nakon lagane termičke obrade. Na taj način deaktiviraju se enzimi koji ometaju apsorpciju joda, ključnog minerala za pravilan rad štitnjače.

Koleraba i enzim mirozinaza

Koleraba, povrće bogato vitaminima i mineralima, najbolje je konzumirati nakon kuhanja, pirjanja ili pečenja, što osigurava maksimalnu iskoristivost hranjivih tvari. Mladi listovi i stabljike kolerabe sadrže još više vitamina i minerala od samog ploda, pa ih svakako nemojte baciti.

Posebno je važno napomenuti istraživanje koje pokazuje da kombinacija brokule s hranom bogatom enzimom mirozinazom, poput rotkve, kupusa ili potočarke, može značajno povećati antikarcinogeni učinak ovog povrća. Mirozinaza omogućuje oslobađanje sulforafana, snažnog antikarcinogenog sastojka, čime se dodatno pojačava pozitivan utjecaj na zdravlje.

Iako je povrće nezamjenjiv dio zdrave prehrane, važno je znati kako ga pravilno pripremiti kako bi se izbjegli potencijalni rizici po zdravlje. Termička obrada zelenog povrća ne samo da uklanja štetne tvari, već omogućava bolju apsorpciju vitalnih hranjivih tvari. Obratite pažnju na način pripreme i uživajte u punim benefitima ovog povrća bez rizika po zdravlje.

Najnovije objave