Petak, 20 Septembra, 2024

Alarmantni pad privrede: Za manje od mjesec dana u BiH propalo 105 preduzeća

Najčitanije objave

U proteklom mjesecu, privreda Bosne i Hercegovine suočila se s alarmantnim talasom propadanja preduzeća. Prema najnovijim podacima iz sudskih registara, od 19. jula do 14. augusta ove godine, likvidacioni ili stečajni postupak pokrenut je kod 35 preduzeća, dok je kod 70 subjekata ovaj postupak završen. Ova statistika ukazuje na to da je u samo nešto manje od mjesec dana propalo 105 preduzeća širom zemlje.

Nastavak negativnog trenda

Među preduzećima kod kojih je pokrenut stečaj ili likvidacija su poznate firme poput Topmetala iz Laktaša, System co iz Bijeljine, Kula trenda iz Goražda, Optimusa iz Visokog, Faniplasta iz Lukavca, te Tarmel digitala i Fornaxa iz Zenice. Na spisku onih kod kojih je okončan stečajni postupak nalaze se preduzeća poput Feroglob holdinga iz Brčkog, Čumića iz Doboja, Etilena iz Bijeljine, Alfafina iz Banje Luke, MH Groupa iz Zvornika, Primat Investa iz Laktaša i Farmland foodsa iz Nove Topole.

Ovi podaci nisu izolovan slučaj, već nastavak negativnog trenda koji već duže vrijeme pogađa bosanskohercegovačku privredu. Prema podacima Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge RS (APIF), samo u Republici Srpskoj tokom 2022. godine ugašena su 303 poslovna subjekta, dok je u istom periodu 2021. godine ugašeno 245 poslovnih subjekata.

Rast broja stečajnih postupaka

Trend propadanja preduzeća prati i porast broja pokrenutih stečajnih postupaka. U 2023. godini pokrenut je 101 stečajni postupak, što je za 26 više u odnosu na prethodnu godinu. S druge strane, ukupan broj likvidacionih postupaka iznosio je 18, dok je u istom periodu 2022. godine zabilježeno 23 likvidaciona postupka.

Ovi podaci jasno pokazuju da se privreda Bosne i Hercegovine nalazi u ozbiljnoj krizi. Sve veći broj preduzeća koja ne uspijevaju da održe poslovanje ukazuje na strukturalne probleme u ekonomiji, kao i na potrebu za hitnim ekonomskim reformama i mjerama podrške za preduzetnike. Ukoliko se ovaj trend nastavi, posljedice po ukupnu ekonomiju zemlje, ali i po društvo u cjelini, mogle bi biti veoma ozbiljne.

Najnovije objave