Četvrtak, 19 Septembra, 2024

Znate li da su plava svjetla na hitnim službama naslijeđe nacista?

Najčitanije objave

Jeste li se ikada zapitali zašto su svjetla na vozilima hitnih službi, poput policijskih automobila, vatrogasnih vozila i vozila hitne pomoći, plava? Ispostavlja se da iza ovog izbora boje stoji neobična i mračna povijesna priča koja nas vodi do vremena nacističke Njemačke.

Izum nacista: Plava svjetla za sigurnost

Prema švicarskom listu Blick, odluka da plava postane boja upozorenja na vozilima hitnih službi prvi put je donesena u nacističkoj Njemačkoj 1933. godine. Temeljna ideja bila je da se plava boja bolje širi u atmosferi, što je čini jasno vidljivom izbliza. No, ključna prednost, koja je bila od presudne važnosti tijekom rata, jest ta što je plava boja teže uočljiva iz zrakoplova. U to vrijeme, zrakoplovi su često mitraljirali sve što bi se kretalo na tlu, pa je plava boja pružala određenu zaštitu od napada iz zraka.

Plava boja kao vojna strategija

Odluka o prelasku s crvenih na plava svjetla upozorenja bila je dio priprema za ulazak u rat, a tijekom Drugog svjetskog rata mnoge su zemlje slijedile ovaj primjer, zamračujući svoje gradove i vozila kako bi smanjile rizik od zračnih napada. Nakon rata, plava boja ostala je standard u Njemačkoj, a tijekom 50-ih godina prošlog stoljeća postala je univerzalno prihvaćena diljem Europe kao boja za svjetla upozorenja na hitnim vozilima.

Zašto baš plava?

Crvena boja tradicionalno je bila povezana s opasnošću i često se koristila kao boja upozorenja u vlakovima, a kasnije i u automobilima. Međutim, u prometu punom crvenih stražnjih svjetala, plava se ističe i privlači pažnju. Osim toga, plava boja se rijetko pojavljuje u prirodi, što je čini još uočljivijom u svakodnevnom okruženju. Dodatna prednost je njena vidljivost u teškim uvjetima, poput magle ili jakog sunca, gdje crvena boja može izgubiti na intenzitetu.

Unatoč tome, u nekim zemljama, poput Sjedinjenih Američkih Država, crvena boja i dalje ostaje preferirani izbor za vozila hitnih službi, unatoč brojnim studijama koje sugeriraju prednosti plave boje. U Europi, crvena se ponekad koristi kao dodatna boja, primjerice u Mađarskoj, gdje vozila hitnih službi koriste kombinaciju plave i crvene.

Evolucija svjetala hitnih službi

Rotirajuća plava svjetla prvi su put uvedena 40-ih godina prošlog stoljeća, kako bi se dodatno privukla pažnja u prometu. Tijekom 80-ih godina, razvijene su bljeskalice i dvostruke bljeskalice, koje su pružale veću sigurnost i bolju vidljivost bez potrebe za pokretnim dijelovima. Danas se koristi LED tehnologija, koja je toliko snažna da ima i noćni način rada kako bi se spriječilo zasljepljivanje vozača i pješaka.

Iako se plava boja na hitnim vozilima danas uzima zdravo za gotovo, njezino porijeklo i evolucija fascinantno su svjedočanstvo o tome kako su čak i najmračniji trenuci povijesti oblikovali svijet u kojem živimo. Danas plava svjetla simboliziraju sigurnost i hitnost, a njihov je učinak na sigurnost prometa neprocjenjiv. I dok se tehnička rješenja razvijaju, plava boja i dalje ostaje ključna u očuvanju života i sigurnosti na cestama diljem svijeta.

Najnovije objave