Subota, 21 Septembra, 2024

Evo kakva će nam biti zima. Hoće li nam trebati zimske gume?

Najčitanije objave

Prva prognoza za nadolazeću zimu 2024./2025. donosi nam uvid u vremenske prilike koje nas očekuju, a sve ukazuje na utjecaj slabe faze La Nine i blažeg polarnog vrtloga. Iako se La Nina primarno odnosi na fluktuacije temperature vode u Tihom okeanu, njen utjecaj se može osjetiti i na vremenske obrasce širom svijeta, uključujući i Evropu.

La Nina i njen utjecaj na vremenske prilike

La Nina, hladna faza Tihog okeana, često donosi sušnije i hladnije uvjete u nekim dijelovima svijeta, dok u drugima može uzrokovati povećane padavine. Iako njen direktni utjecaj na Evropu nije tako izražen kao u Sjedinjenim Državama ili Kanadi, moguće je da ćemo osjetiti sušniji trend na zapadu Evrope i više oborina u centralnim i istočnim dijelovima kontinenta.

Evropske prognoze: Toplije zime i manje snijega?

Prema prognozama evropskog modela ECMWF, zima u većem dijelu Evrope bit će toplija od uobičajenog. Očekuje se da će veći dio kontinenta imati više temperature od prosjeka, uz manju količinu snijega, posebno u zapadnim i centralnim dijelovima. Nasuprot tome, Skandinavija bi mogla doživjeti više snježnih padavina nego inače, zbog utjecaja lokalnih sistema niskog pritiska.

Kanadski model CanSIPS također predviđa tople anomalije i manje oborina u većem dijelu Evrope. Ovaj model, iako manje definiran u svojoj prognozi, naglašava utjecaj slabog polarnog vrtloga koji bi mogao uzrokovati manje hladne prodore u Evropu.

Polarni vrtlog: Ključni faktor za vremenske prilike

Polarni vrtlog, koji se formira svake jeseni, igra ključnu ulogu u određivanju vremenskih uvjeta tokom zime. Snažan vrtlog obično zadržava hladan zrak unutar polarnih regija, dok slabiji vrtlog omogućava prodor hladnog zraka u južnije dijelove Evrope i Sjedinjenih Država. Prognoze ukazuju na to da bi zima mogla započeti s ispodprosječnom snagom polarnog vrtloga, što bi moglo dovesti do nestabilnijih vremenskih uvjeta i povremenih hladnih talasa.

Prognoza za Bosnu i Hercegovinu: Šta možemo očekivati?

Prema prognozama evropskog modela ECMWF, Bosna i Hercegovina, kao i veći dio Evrope, mogla bi iskusiti topliju zimu nego što je uobičajeno. Očekuje se da će temperature biti iznad prosjeka, što znači manje snijega u nizinama. Ipak, u planinskim predjelima moglo bi biti dovoljno snježnih padavina za održavanje zimske turističke sezone, ali manje nego što je to uobičajeno.

Što se tiče padavina, model predviđa nešto više oborina u centralnim i istočnim dijelovima Evrope, što uključuje i Bosnu i Hercegovinu. To bi moglo značiti češće kiše u nižim predjelima, dok bi planine mogle vidjeti povremene snježne padavine.

Za Bosnu i Hercegovinu, slabiji polarni vrtlog mogao bi značiti povremene prodore hladnog zraka, koji bi donijeli nagle padove temperature i snijeg, posebno u planinskim dijelovima zemlje.

Najnovije objave