Subota, 21 Septembra, 2024

KAKVA SRAMOTA! Zatvorena Nacionalna i univerzitetska biblioteka. Kome nije stalo do očuvanja kulturnog identiteta BiH?

Najčitanije objave

Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine (NUBBiH) od danas je zatvorila svoja vrata, prestajući s radom zbog nedostatka adekvatnog financiranja i podrške nadležnih organa. Ova odluka dolazi na simboličan dan, kada se obilježava godišnjica spaljivanja sarajevske Vijećnice, nekadašnjeg doma ove institucije.

Značaj NUBBiH i borba za opstanak

NUBBiH nije samo čuvar nacionalne baštine, već i ključna institucija za obrazovanje, istraživanje i očuvanje kulturne historije Bosne i Hercegovine. Uposlenici biblioteke ističu da trenutna nesigurnost u pogledu financijskih sredstava i kadrovske politike ozbiljno ugrožava sposobnost ove institucije da obavlja svoje ključne zadatke, te dodatno potkopava njezinu misiju i opstanak.

“Ova biblioteka nije samo zbirka knjiga i dokumenata; ona je simbol kolektivnog znanja i identiteta naše zemlje,” poručuju uposlenici, naglašavajući kako je njihova borba za očuvanje biblioteke ujedno borba za očuvanje kulturnog identiteta Bosne i Hercegovine.

Interventna sredstva nisu dovoljna

Vlada Kantona Sarajevo nedavno je izdvojila 400.000 KM za podršku NUBBiH putem različitih ministarstava. Iako ova sredstva omogućuju isplatu dijela dugovanja prema radnicima, uposlenici ističu da su ta sredstva daleko od dovoljnog za dugoročni opstanak institucije.

“Naša borba neće stati dok ne postignemo konačni cilj – stabilan pravni i financijski status NUBBiH. Ova institucija zaslužuje mnogo više od povremenih projekata i grantova koji samo odvlače pažnju od osnovne misije,” kažu iz NUBBiH.

Poziv na podršku

Zaposlenici Nacionalne i univerzitetske biblioteke apeliraju na sve relevantne institucije i pojedince da prepoznaju važnost ove institucije i pomognu u rješavanju njenog statusa. “Svi oni koji pomognu u očuvanju NUBBiH bit će upisani u historiju kao pravi čuvari kulturne baštine naše zemlje.”

NUBBiH, osnovana 1945. godine, preživjela je ratne strahote, ali se danas suočava s opasnošću gašenja zbog nebrige nadležnih organa. Njeno zatvaranje bi predstavljalo neizmjernu štetu za kulturni i obrazovni identitet Bosne i Hercegovine – štetu koja se ne može lako nadoknaditi.

Najnovije objave