Subota, 21 Septembra, 2024

Srpska obavještajna agencija uhapsila “hrvatskog špijuna” u Beogradu

Najčitanije objave

Rano jutros, na području Beograda, srpska obavještajna agencija BIA, u saradnji s drugim policijskim organima, uhapsila je osobu za koju tvrde da je hrvatski špijun. Ova akcija, kako navode srpske vlasti, rezultat je višemjesečnog operativnog rada i nastavak je napora u suzbijanju špijunskog i subverzivnog djelovanja hrvatske obavještajne agencije SOA-e, izvještava portal Novosti.rs.

Podsjetimo, sredinom novembra prošle godine u Beogradu je uhapšen prvi tajnik hrvatskog veleposlanstva, Hrvoje Šnajder, kojeg su srpske vlasti optužile za špijunažu i vrbovanje za hrvatske obavještajne službe. Tada su tvrdili da su prikupljeni dokazi o kršenju Bečke konvencije, zbog čega je Šnajder proglašen personom non grata i protjeran iz Srbije.

Povodom tog incidenta, službeni Zagreb odgovorio je protjerivanjem savjetnika u srpskom veleposlanstvu u Hrvatskoj, Petra Novakovića. Hrvatski predsjednik Zoran Milanović tada je izjavio da je Šnajder u Beogradu “radio svoj posao” te je sugerirao da je protjerivanje povezano s izborima u Srbiji.

Stručnjak za sigurnost Ante Letica, komentirajući najnoviji slučaj, smatra da je ovo dio strategije srpskog predsjednika Aleksandra Vučića za pogoršavanje odnosa s Hrvatskom i demonstraciju političke snage. Letica ističe da ovakve akcije obično predstavljaju završni korak u borbi protiv stranih obavještajnih djelatnosti te da imaju propagandnu svrhu. Zaključio je kako vjeruje da će i ovaj slučaj završiti bez većih posljedica, slično kao i mnogi prethodni incidenti.

Najnovije objave