Petak, 20 Septembra, 2024

PUTIN PRIJETI, UKRAJINCI SE NE BOJE. Ukrajinka od 88 godina: ‘Dajte mi pištolj i rado ću upucati Putina’

Najčitanije objave

U jeku rata u Ukrajini, obični građani svakodnevno se suočavaju s posljedicama sukoba. Jedna od takvih priča je ona 88-godišnje Marie Prjažnjikove, koja je prošlog tjedna provela 20 sati u prepunom željezničkom vagonu, bježeći od nadiruće neprijateljske vojske. Putujući duž cijele zemlje, Prjažnjikova je iznijela svoju ogorčenost, jasno izražavajući bijes prema ruskom predsjedniku Putinu.

Prjažnjikova nije nova u ovakvim situacijama; već je jednom preživjela sličnu sudbinu kada je kao dijete 1941. godine evakuirana iz Lenjingrada tijekom nacističke opsade. Danas se suočava s istim hororom, prisiljena napustiti svoj dom u istočnom dijelu zemlje kako bi pronašla sigurnost na zapadu.

Novi val izbjeglica

Prošlog petka, Prjažnjikova je bila jedna od 257 izbjeglica koje su stigle u grad Rivne. Ovaj prizor podsjeća na prve dane rata kada su stotine tisuća Ukrajinaca bježale na zapad, tražeći utočište. S dolaskom ruskih snaga u ključne regije poput Pokrovska, broj izbjeglica ponovno raste.

Vlada u Kijevu prošlog je tjedna naredila prisilnu evakuaciju grada Pokrovska, očekujući skori pad grada. Mnogi stanovnici, poput Katerine Golentovske, shvatili su da je vrijeme za odlazak kada su svjedočili sve opasnijim situacijama. Golentovska je odlučila napustiti svoj dom nakon što je njezina prijateljica ozlijeđena tijekom napada.

Teška situacija na bojištu

Ukrajinski vojni zapovjednici suočavaju se s brojnim izazovima na terenu. Nedostatak artiljerijskih granata, nove ruske taktike i velika brojčana nadmoć neprijatelja dodatno otežavaju obranu ključnih pozicija. Kapetanica Dzvenislava Rimar iz 47. brigade opisuje situaciju kao izuzetno tešku, ističući da Rusi koriste brojčanu prednost kako bi potisnuli ukrajinske snage.

Unatoč nadama da će nedavna invazija ukrajinskih snaga na rusku Kursku oblast olakšati pritisak na Donbas, situacija na istoku zemlje ostaje nepromijenjena. Ako Pokrovsk padne, to bi bio najveći teritorijalni gubitak za Ukrajinu od zauzimanja Bahmuta prošle godine.

Borba za preživljavanje

Stanovnici Pokrovska, suočeni s prijetnjom ruskih napada, bore se za preživljavanje. Ljudmila Bajura, medicinska sestra koja je napustila svoj dom s 13-godišnjim sinom, svjedočila je stravičnim prizorima razaranja. Dok gradovi poput Pokrovska i dalje trpe ruske napade, ukrajinske snage nadaju se da će nadolazeća jesen donijeti olakšanje. Pad temperature i dolazak kiše mogli bi otežati napredovanje ruskih snaga, pružajući Ukrajincima prijeko potrebnu priliku za pregrupiranje.

Operacija u Kursku na sjeverozapadu podigla je moral ukrajinskim vojnicima, ali se borbe u Donbasu nastavljaju. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski apelira na Zapad za bržu isporuku vojne pomoći, naglašavajući da u ovom ratu nema mjesta za odmor.

Ukrajina se suočava s ogromnim izazovima, ali unatoč tome, nastavlja se boriti za svaki komad zemlje, svjestan da je svaki izgubljeni teritorij korak dalje od slobode i mira koji žele postići.

Najnovije objave