Petak, 20 Septembra, 2024

Hezbolah ispalio 320 raketa, Izrael uzvratio. Netanijahu prijeti

Najčitanije objave

Izraelska vojska izvela je zračne napade na ciljeve u Libanonu, odgovarajući na više od 320 raketa koje je na Izrael ispalio Hezbolah, militantna organizacija sa sjedištem u Libanonu. Ovaj napad dolazi u jeku eskalacije sukoba između Izraela i Hezbolaha, dok izraelski premijer Benjamin Netanijahu poručuje da će Izrael poduzeti sve potrebne mjere kako bi zaštitio svoju zemlju.

Rakete iz Libanona i odgovor Izraela

Prema izvještajima, Hezbolah je u petak ispalio više od 320 raketa prema Izraelu, što je izazvalo značajnu materijalnu štetu, ali, prema dosadašnjim informacijama, nije bilo ljudskih žrtava. Izraelska vojska odgovorila je na ovaj napad zračnim udarima na ciljeve unutar Libanona, nastojeći neutralizirati prijetnju i spriječiti daljnje napade.

Izraelske snage su izjavile da su njihove operacije usmjerene na precizne ciljeve povezane s Hezbolahom, uključujući lansirne rampe i skladišta oružja. Ova situacija dodatno je podigla tenzije na granici između Izraela i Libanona, regije koja je već decenijama poprište povremenih sukoba.

Netanijahu: Odlučni smo da zaštitimo zemlju

Istovremeno, izraelski premijer Benjamin Netanijahu dao je izjavu u kojoj je naglasio odlučnost svoje zemlje da zaštiti svoje građane. “Ko povrijedi nas, povrijedit ćemo i mi njega,” rekao je Netanijahu, jasno poručivši da Izrael neće tolerirati napade na svoj teritorij. Premijer je istakao da će Izrael poduzeti sve potrebne mjere kako bi osigurao sigurnost svojih građana i odvratio bilo kakve daljnje agresije.

Netanijahu je također naglasio da su izraelske oružane snage spremne za sve scenarije, uključujući i mogućnost daljnje eskalacije sukoba. “Naša vojska je spremna i odlučna da zaštiti našu zemlju po svaku cijenu,” dodao je.

Situacija na Bliskom istoku i dalje napeta

Ova eskalacija sukoba dolazi u vrijeme već postojeće napetosti u regiji, gdje su konflikti između Izraela i Hezbolaha u prošlosti često prerastali u šire vojne sukobe. Međunarodna zajednica poziva na smirenje situacije, no obje strane za sada ostaju čvrste u svojim stavovima, što povećava rizik od daljnje eskalacije sukoba na Bliskom istoku.

Najnovije objave