Petak, 20 Septembra, 2024

Policija otkrila nove detalje o napadu u Solingenu: Uhapšen 15-godišnjak, četiri osobe u kritičnom stanju

Najčitanije objave

Njemačka policija održala je konferenciju za medije na kojoj su izneseni novi detalji o napadu u gradu Solingenu. Na konferenciji su, uz predstavnike policije, govorili i tužitelji te gradonačelnik Solingena, Tim Kurzbach. Šef policije, Markus Rohrl, započeo je izlaganje izjavom da je festival povodom 650 godina postojanja Solingena pretvoren u tragediju.

Uhapšen maloljetnik osumnjičen za prikrivanje informacija

Policija je uhapsila 15-godišnjaka koji se dovodi u vezu s ovim zločinom. Šef policije je potvrdio da su tri osobe do sada preminule – dva muškarca od 67 godina i žena od 56 godina. Iako se 15-godišnjak trenutno sumnjiči za prikrivanje informacija o zločinu, a ne direktno za sam napad, njegova uloga u događaju još se istražuje.

Mogući teroristički motiv i pronađeni dokazi

Policija nije isključila mogućnost da je motiv napada bio terorističke prirode. Istaknuto je da se zbog toga istraga nastavlja, a policija je odbila objaviti fotografiju osumnjičenog s obzirom na to da je riječ o maloljetniku. Tokom istrage, policija je pronašla više noževa, te se utvrđuje da li su korišteni u napadu.

Četiri osobe u kritičnom stanju

Na konferenciji je također potvrđeno da su četiri povrijeđene osobe i dalje u životnoj opasnosti. Zbog težine napada, protiv napadača se vodi istraga koja obuhvata optužbe za pokušaj ubistva u osam tačaka. Nadležni su naglasili da su žrtve napada bile ciljno gađane u predjelu vrata, što ukazuje na namjeru počinitelja da ih smrtno povrijedi.

Najnovije objave