Četvrtak, 19 Septembra, 2024

Ročište za Mirzu Durana za ubistvo na Ciglanama: Tužilaštvo tražilo pritvor

Najčitanije objave

U Kantonalnom sudu u Sarajevu održano je ročište za određivanje pritvora Mirzi Duranu, 26-godišnjem studentu završne godine Fakulteta zdravstvenih studija u Sarajevu, koji se sumnjiči za ubistvo 60-godišnje žene u sarajevskom naselju Ciglane. Ovaj slučaj potresao je javnost, a na ročištu su izneseni novi detalji o istrazi i optužbama.

Tužilaštvo zahtijeva pritvor

Tužilaštvo Kantona Sarajevo zatražilo je pritvor za Durana iz tri posebna razloga. Tužiteljica Nevena Cvrtak istaknula je da postoji osnovana sumnja da je Duran počinio krivično djelo “Ubistvo” te da bi njegov boravak na slobodi mogao uticati na svjedoke i ometati prikupljanje dokaza. Posebno je naglasila ozbiljnost zločina i činjenicu da nije utvrđen motiv niti bilo kakva povezanost između Durana i žrtve.

“Radi se o jednom gnusnom zločinu. Nije identifikovan motiv, niti je ustanovljeno da je optuženi ikada prije bio u kontaktu s žrtvom. Jedina poveznica je da njegov prijatelj živi vrata do vrata s žrtvom,” izjavila je Cvrtak, dodajući da se istraga mora proširiti i na ulogu njegovog prijatelja.

Detalji zločina i istrage

Tužiteljica je opisala stravične detalje zločina, navodeći da je žrtvi nanesen veći broj reznih rana na vratu pomoću dva noža, što je dovelo do iskrvarenja. “Optuženi je ušao kroz otključana vrata žrtvinog stana, što ukazuje na to da nije bio izazvan. Sve ukazuje na to da se radi o jednom od najtežih krivičnih djela,” kazala je Cvrtak.

Tokom pretresa Duranove kuće u naselju Bojnik, pronađene su patike s tragovima krvi, što dodatno povezuje optuženog sa zločinom. Tužiteljica je također istaknula da postoje sumnje da Duran nije djelovao sam te da istraga još nije završena, posebno u vezi s ispitivanjem njegovog mobilnog telefona.

Odbrana traži medicinsku procjenu

Branitelj optuženog, advokat Omar Mehmedbašić, izjavio je da se njegov klijent ne sjeća ničega u vezi s događajem te je zatražio da se utvrdi Duranova uračunljivost. “Protivimo se određivanju pritvora i molimo da se moj branjenik vrati u bolnicu, gdje je već proveo tri dana zbog lošeg psihičkog stanja,” rekao je Mehmedbašić.

Odluka u zakonskom roku

Sutkinja za prethodni postupak Adisa Zahiragić kazala je da će odluka o određivanju pritvora biti donesena u zakonskom roku, uzimajući u obzir sve iznesene argumente i dokaze. Javnost sada čeka ishod ovog slučaja koji je uzburkao cijelu zajednicu i postavio brojna pitanja o motivima i okolnostima koje su dovele do ovog tragičnog događaja.

Najnovije objave