Četvrtak, 19 Septembra, 2024

Ukrajinska vojska probija ruske granice: Novi napad u regiji Brjansk

Najčitanije objave

Prema izvještajima ruskih blogera i medija, ukrajinska vojska je prešla granicu i ušla u rusku regiju Brjansk. Istaknuti ruski vojni blog “Dva Majora” navodi da su ukrajinske snage izvele napad u blizini naselja Zabrama, smještenog odmah iznad granice s ukrajinskom regijom Černigov, u srijedu oko 19 sati po lokalnom vremenu.

“Ruski graničari i čečenske specijalne snage sukobili su se s najmanje 20 ukrajinskih vojnika”, napisao je ruski vojni bloger, tvrdeći da su se ukrajinske snage nakon toga povukle.

Reakcija guvernera Brjanska

Guverner Brjanska, Aleksander Bogomaz, potvrdio je incident, navodeći da je situacija do srijede navečer stabilizirana i stavljena pod kontrolu regionalnih vlasti. Prema njegovim riječima, ukrajinska “diverzantsko-izviđačka skupina” pokušala je prodrijeti u Klimovski okrug Brjanska, no operaciju su osujetili ruska savezna sigurnosna služba FSB i vojska.

Trenutno nema službenih komentara iz Moskve niti Kijeva o ovim događajima.

Nastavak ukrajinskih upada

Ovo nije prvi put da Ukrajina probija rusku granicu. Naime, 6. kolovoza ukrajinske snage su prešle granicu u regiji Kursk, pokušavajući prisiliti Moskvu da preusmjeri svoje vojnike s drugih bojišnica. Iako su ruske snage posljednjih dana nastavile napredovati u istočnoj Ukrajini, borbe u blizini nuklearne centrale u Kursku postale su intenzivne, s ciljem da se ukrajinski vojnici protjeraju s ruskog teritorija dok oni nastoje konsolidirati svoje položaje i proširiti zauzeti teritorij.

Najnovije objave