Petak, 20 Septembra, 2024

Nova otkrića mijenjaju pogled na naše pretke: Majstori prilagodbe i preživljavanja

Najčitanije objave

Nova arheološka otkrića u Španjolskoj pružaju fascinantan uvid u život neandertalaca, daleko od dosadašnjih predodžbi o njima kao sporim i jednostavnim “pećinskim ljudima”. Tijekom iskapanja na nalazištu Abric Pizarro u južnim Pirinejima, istraživači su otkrili zbirku artefakata koja izaziva postojeće teorije o ovim drevnim stanovnicima Europe.

Otkrića koja mijenjaju povijest

Abric Pizarro, jedno od rijetkih arheoloških nalazišta starijih od 65.000 godina, postalo je središte otkrića koja mijenjaju naše razumijevanje neandertalaca. Tim istraživača s Australskog nacionalnog sveučilišta (ANU) pronašao je stotine tisuća artefakata koji otkrivaju nevjerojatne sposobnosti neandertalaca za prilagodbu i preživljavanje u promjenjivim uvjetima.

Majstori preživljavanja

Među pronađenim artefaktima nalaze se kameno oruđe i životinjske kosti, koje sugeriraju da su neandertalci bili daleko od nespretnih lovaca. Naprotiv, čini se da su bili vješti u izradi alata i oružja prilagođenih različitim vrstama lova. Glavna autorica studije, Sofia Samper Carro, ističe da ovi artefakti pokazuju varijabilnost u vrsti proizvedenih alata, što sugerira da su neandertalci inteligentno koristili resurse iz svoje okoline.

“Otkrića su otkrila da su se neandertalci mogli prilagoditi svom okolišu, dovodeći u pitanje reputaciju arhaičnih i sporih pećinskih ljudi,” kaže Samper Carro.

Više od lovaca na velike životinje

Jedno od najzanimljivijih otkrića je promjena percepcije o lovnim navikama neandertalaca. Dok se ranije vjerovalo da su lovili isključivo velike životinje poput konja i nosoroga, nova analiza pokazuje da su također lovili manje životinje poput zečeva i slatkovodnih kornjača. Ova otkrića ukazuju na to da su neandertalci imali razvijenu strategiju lova i planiranja, prilagođavajući se dostupnim resursima kako bi preživjeli.

“Kosti životinja koje smo pronašli ukazuju na to da su uspješno iskorištavali okolnu faunu, loveći jelene, konje i bizone, ali i manje životinje, što implicira stupanj planiranja koji se rijetko razmatra za neandertalce,” objašnjava Samper Carro.

Neprocjenjiv uvid u prošlost

Ova nova saznanja pružaju neprocjenjiv uvid u svakodnevni život neandertalaca, razdoblje koje nije dobro dokumentirano u povijesnim zapisima. Nalazište Abric Pizarro omogućava istraživačima da bolje razumiju kako su neandertalci živjeli, preživljavali i napredovali u teškim uvjetima, daleko prije nego što su se pojavili moderni ljudi.

“Jasno je da su neandertalci znali što rade. Poznavali su svoje okruženje i razvili su sofisticirane metode preživljavanja,” zaključuje Samper Carro, dodajući da ova otkrića mijenjaju način na koji gledamo na naše drevne pretke i otkrivaju njihovu istinsku ingenioznost i prilagodljivost.

Najnovije objave