Petak, 20 Septembra, 2024

Šef ukrajinskih obavještajaca otkrio detalje zašto su napali Moskvu

Najčitanije objave

Kirilo Budanov, šef Glavnog obavještajnog direktorata Ministarstva odbrane Ukrajine (GUR), otkrio je cilj jučerašnjeg masovnog napada dronovima na Moskvu. Prema njegovim riječima, meta ovog napada bila je obavještajni centar u blizini Moskve.

Ukrinform prenosi da je ovo bio jedan od najvećih, ako ne i najveći, ukrajinski napad borbenim bespilotnim letjelicama na rusku prijestolnicu.

Budanov je izjavio za sajt War Zone (Ratna zona) da su operativci GUR-a izveli napad s nekoliko dronova. Također je potvrdio da je GUR izveo napade dronovima i na aerodrom Ostafjevo u Moskvi, kao i na vazduhoplovnu bazu Milerovo u Rostovskoj oblasti.

Prema njegovim riječima, napad na Ostafjevo je bio “varka” s ciljem da odvrati pažnju neprijatelja, dok je napad na bazu Milerovo, koja se nalazi nešto više od 32 kilometra od ukrajinske granice, usmjeren na uništenje najmodernijih ruskih borbenih aviona Su-30SM i Su-35.

Ukrinform također podsjeća da su ruski zvaničnici jučer tvrdili da su svi dronovi koji su letjeli ka Moskvi i drugim oblastima u Rusiji uspješno oboreni. GUR trenutno provjerava koliko su ti napadi bili efikasni.

Najnovije objave