Subota, 21 Septembra, 2024

Zatvaranje Zavoda Mjedenica: Briga za djecu ili neopravdana odluka?

Najčitanije objave

Nedavno objavljena informacija da se internat Zavoda Mjedenica zatvara, što će 11 učenika ostaviti bez smještaja i mogućnosti da nastave školovanje, izazvala je burne reakcije u javnosti. Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo oglasilo se povodom ove situacije, ističući da su zabrinuti za sigurnost djece i da rade na kreiranju uvjeta kako bi internat mogao nastaviti s radom od septembra.

Ministarstvo je naglasilo da pitanje internatskog smještaja djece s teškoćama ne može biti dugoročno rješavano unutar odgojno-obrazovnih ustanova, zbog specifičnih potreba koje uključuju 24-satni boravak i medicinsku njegu. Prema njihovom stavu, ovo pitanje treba biti delegirano resorima zdravstvene i socijalne zaštite kako bi se osigurala kvalitetna briga za djecu.

Oštre reakcije: “Odluka van razuma”

Odluka Ministarstva izazvala je snažne kritike političkih stranaka i nevladinih organizacija. Stranka demokratske akcije (SDA) oštro je osudila zatvaranje internata i radionice za radnu okupaciju u Zavodu Mjedenica, optužujući ministricu Naidu Hotu-Muminović da se okomila na najranjivije članove društva.

SDA je postavila pitanje kako je moguće da pedagoški standardi, na koje se ministrica poziva, uskraćuju pravo na obrazovanje i radnu okupaciju za djecu s intelektualnim poteškoćama. Stranka je istaknula da ovakva odluka nema opravdanja i da su potrebne reforme i prilagodbe zakona kako bi se osigurao kontinuitet u pružanju ovih usluga.

Demokratska fronta (DF) također je reagirala, nazivajući odluku Ministarstva “okrutnim napadom” na djecu i osobe s poteškoćama. DF je zahtijevao hitnu promjenu ove odluke, ističući da su navedeni programi postojali i tokom najtežih trenutaka, kao što je opsada Sarajeva, te da nema opravdanja za njihovo ukidanje.

Budućnost internata i radionica: Šta dalje?

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo ističe da će u narednom periodu raditi na optimizaciji rada centara za djecu s teškoćama, kako bi se poboljšala podrška inkluzivnom obrazovanju. Međutim, ostaje otvoreno pitanje kako će se riješiti trenutna situacija s internatom i radionicama u Zavodu Mjedenica.

Političke stranke i organizacije civilnog društva zahtijevaju hitnu promjenu pedagoških standarda ili zakona kako bi se osiguralo da najranjiviji članovi društva ne ostanu bez podrške. Za sada, Ministarstvo naglašava da se intenzivno radi na rješenju, ali pitanje ostaje koliko će vremena trebati da se postigne dogovor koji će zadovoljiti sve strane i, što je najvažnije, osigurati sigurnost i dobrobit djece s teškoćama u razvoju.

Najnovije objave