Petak, 20 Septembra, 2024

Pripremite se: Toplotni val pogađa BiH. Upozorenja za više regija

Najčitanije objave

Bosnu i Hercegovinu zahvatio je novi toplotni val koji će donijeti ekstremno visoke temperature širom zemlje. Meteorolozi su izdali upozorenja za više regija, uključujući Mostar, Sarajevo, Tuzlu i Banju Luku. Očekuje se da će temperature u pojedinim područjima dosegnuti i do 39 stepeni Celzijusa.

Zdravstveni rizici i preporuke

Ovaj toplotni val može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme, posebno za starije osobe, djecu i hronične bolesnike. Stanovništvo se poziva na povećani oprez, redovno praćenje vremenske prognoze i prilagođavanje aktivnosti na otvorenom kako bi se smanjili potencijalni rizici. Na stranici Federalnog hidrometeorološkog zavoda objavljena su upozorenja meteoalarma, koja ukazuju na potrebu za dodatnim mjerama opreza u pogođenim regijama.

Prognoza za pogođene regije

U regijama poput Mostara, Sarajeva, Tuzle i Banje Luke, temperature će se penjati iznad 35 stepeni, što će otežati svakodnevne aktivnosti. Građani su pozvani da ograniče boravak na otvorenom, posebno u najtoplijem dijelu dana, te da prate savjete nadležnih organa kako bi zaštitili svoje zdravlje.

Toplotni valovi, poput ovog koji trenutno pogađa BiH, sve su češći i intenzivniji, zbog čega je važno da se građani pridržavaju preporuka i budu spremni na ekstremne vremenske uslove.

Najnovije objave