Petak, 20 Septembra, 2024

Ukrajinci prodiru sve dublje u rusku teritoriju. VIŠE OD 75000 RUSA EVAKUISANO

Najčitanije objave

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski prvi put je javno priznao da je Ukrajina direktno napala ruski teritorij, što predstavlja značajnu promjenu u dinamici sukoba koji traje već više od godinu dana. Do sada je Kijev ustrajno negirao bilo kakve operacije na ruskoj zemlji, no najnoviji razvoj događaja ukazuje na promjenu taktike i potencijalno eskalaciju sukoba.

Nedavni napadi na Moskvu i druge ruske gradove izazvali su paniku među guvernerima, a vlasti su bile prisiljene brzo organizirati evakuaciju civila iz pogođenih područja. Zgrade u kurskoj oblasti u Rusiji gore, a građani su preplavljeni osjećajem nesigurnosti koji do sada nisu iskusili na svojoj zemlji. Napadi su šokirali rusku javnost, koja se dosad osjećala zaštićenom od ratnih razaranja.

Deseci hiljada stanovnika evakuira se iz pogranične regije Kursk, no Aleksej Smirnov, vršitelj dužnosti guvernera, poručio je u nedjelju preko aplikacije Telegram, da se mora “ubrzati” provođenje naredbi za evakuaciju, piše The Guardian. Lokalni dužnosnici detaljno su opisali razmjere evakuacije civila iz gradova i sela u blizini borbene zone.

“Više od 76.000 ljudi privremeno je premješteno na sigurna mjesta”, citirala je državna novinska agencija TASS dužnosnika regionalnog ministarstva za izvanredne situacije na konferenciji za novinare.

Ukrajinski vojnici probili su se do 20 kilometara u Kursku oblast, što je najveći ukrajinski napad na ruski teritorij od početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022.

Najnovije objave