Petak, 20 Septembra, 2024

RS korak do bankrota: Plate kasne, doprinosi neplaćeni, ljekari odlaze u FBiH

Najčitanije objave

Nedavni događaji u Republici Srpskoj (RS) ukazuju na ozbiljne finansijske poteškoće u ovom bh. entitetu, što je izazvalo zabrinutost među građanima i zaposlenima u javnom sektoru. Ove sedmice, predsjednik RS-a, Milorad Dodik, neuobičajeno je izjavio da će penzije biti isplaćene na vrijeme, iako je priznao da se RS nalazi u “teškom trenutku”. Ova izjava je dodatno podstakla spekulacije o ozbiljnosti finansijske krize s kojom se RS suočava.

Budžetski problemi

Izjave predsjednika Dodika, kao i iznenadne najave redovnih isplata penzija, izazvale su sumnje da je RS u ozbiljnoj finansijskoj krizi. Igor Crnadak, šef Kluba poslanika PDP-a u Narodnoj skupštini RS, otvoreno je kritikovao Vladu RS zbog kašnjenja u isplatama plata i naknada iz entitetskog budžeta. Prema njegovim riječima, vladajući Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) snosi odgovornost za trenutnu situaciju, te je pozvao na ostavku ili smjenu Vlade zbog “katastrofalnih rezultata”.

Dodatne sumnje u finansijsku stabilnost RS-a izazvao je i novinar Slobodan Vasković, koji je optužio ministricu finansija Zoru Vidović da upravlja “praznim budžetom”. Prema njegovim tvrdnjama, novca u budžetu gotovo da nema, što se odražava na kašnjenja u isplatama, čak i za osnovne potrebe poput naknada za prevoz zaposlenih.

Odlazak stručnog kadra

Situacija u zdravstvenom sektoru RS-a dodatno komplikuje postojeće probleme. Sve više ljekara odlučuje se za prelazak u privatni sektor ili u Federaciju BiH, gdje su plate znatno veće. Marinko Božović, načelnik općine Istočna Ilidža, istakao je da loše stanje u zdravstvu vodi do gubitka stručnog kadra, što RS čini “praznom ljušturom”. Božović je naveo primjer doktora specijaliste koji u RS-u za mjesec dana rada i 10 dežurstava zarađuje 3.000 KM, dok za isti posao u federalnom Sarajevu prima platu od 5.400 KM, uz samo dva dežurstva.

Ova situacija dodatno motiviše kvalifikovane stručnjake da napuste RS, što ostavlja građane bez adekvatne zdravstvene zaštite. Odlazak ljekara prati i odlazak pacijenata, čime se kriza u zdravstvu samo produbljuje.

Sve veća nesigurnost

Finansijska situacija u Republici Srpskoj postaje sve alarmantnija, s kašnjenjima u isplatama, neplaćenim doprinosima i odlaskom stručnog kadra. Građani su suočeni s rastućom nesigurnošću, dok se vlasti bore da zadrže kontrolu nad situacijom. Pitanje ostaje – koliko dugo će RS moći izdržati pod ovim pritiscima i kakve će biti posljedice za budućnost entiteta?

Najnovije objave