Četvrtak, 19 Septembra, 2024

Ukrajinski upad u Kursku oblast: Ubijene su stotine ruskh vojnika, oglasio se i Kremlj

Najčitanije objave

Posljednji događaji u Kurskoj oblasti, gdje su ukrajinske snage pokrenule prekogranične napade i zauzele nekoliko naselja, označavaju novu fazu u ratu između Rusije i Ukrajine. Ova operacija, koja je rezultirala zauzimanjem najmanje 11 naselja i gasnog postrojenja Sudža, izazvala je ozbiljne posljedice ne samo na bojnom polju, već i u političkoj sferi.

Gubitak kontrole: Širenje sukoba u ruskoj unutrašnjosti

Prema izvještajima istraživačkog ruskog lista Agentstvo, Rusija je izgubila punu kontrolu nad područjem od 350 kvadratnih kilometara u Kurskoj oblasti do srijede uveče. Ovo predstavlja značajan teritorijalni gubitak za Moskvu, a izvještaji s terena sugerišu da su ukrajinske snage stigle čak do grada Koreneva, koji se nalazi samo sedam do osam sati vožnje od glavnog grada Rusije. Iako su ruske trupe uspjele potisnuti Ukrajince nazad, sukobi se nastavljaju, a region Kurska postaje poprište intenzivnih borbi.

Ukrajinski upad u Kursku oblast: Ubijene su stotine ruskh vojnika, oglasio se i Kremlj

Ciljevi ukrajinskog napada: Pritisak na Moskvu

Savjetnik ukrajinskog predsjednika, Mihajlo Podoljak, objasnio je da su ovi napadi dio strategije za jačanje ukrajinske pozicije u budućim pregovorima s Rusijom. Ukrajinske snage su uspjele zadati ozbiljne gubitke ruskim trupama, a sama činjenica da su uspjeli preći rusku granicu i ostvariti teritorijalne dobitke šalje snažnu poruku Moskvi. Ovi potezi nisu samo vojni, već i psihološki – usmjereni su na destabilizaciju ruskog stanovništva i podrivanje povjerenja u rusko rukovodstvo.

Reakcije iz Moskve: “Provokacija velikih razmjera”

Ruski predsjednik Vladimir Putin nazvao je ove napade “provokacijom velikih razmjera” i optužio Kijev za neselektivno gađanje civilnih objekata i vozila hitne pomoći. Njegove izjave, međutim, dolaze u trenutku kada su ruske snage suočene s ozbiljnim izazovima na domaćem terenu, dok se rat, koji je do sada bio uglavnom fokusiran na ukrajinsku teritoriju, sada prebacuje i na samu Rusiju.

Uticaj na rusku javnost: pritisak na Kremlj

Ukrajinski upadi i napadi, uključujući i onaj izveden HIMARS sistemima na rusku vojnu kolonu, dodatno komplikuju situaciju za rusko rukovodstvo. Video snimci koji kruže na društvenim mrežama, a koji prikazuju uništene ruske vojne konvoje, izazivaju zabrinutost među stanovništvom i otvaraju pitanja o sposobnosti Moskve da zaštiti vlastite granice. Pozivi na evakuaciju u Lipeckoj oblasti nakon ukrajinskih napada dronovima dodatno povećavaju tenzije, a sve više Rusa počinje postavljati pitanje – da li je Putin u stanju da ih zaštiti?

Mijenjaju se pravila

Sukobi u Kurskoj oblasti i širi prekogranični napadi Ukrajine otvaraju novo poglavlje u ovom ratu. Dok Ukrajina koristi ove operacije kako bi ojačala svoju pregovaračku poziciju, Rusija se suočava s unutrašnjim pritiscima i sve većom nesigurnošću. Kako se situacija razvija, postaje jasno da će ovaj sukob imati dugoročne posljedice, ne samo na vojnom, već i na političkom planu, kako za Rusiju, tako i za cijeli region.

Najnovije objave