Četvrtak, 19 Septembra, 2024

Nikšić: Gotovo sve odluke u Vladi FBiH usvojene su jednoglasno

Najčitanije objave

Federalni premijer Nermin Nikšić izrazio je u intervjuu za bh. izdanje Večernjeg lista zadovoljstvo radom Vlade FBiH, ističući da su gotovo sve odluke donesene jednoglasno.

“U proteklih petnaest mjeseci imali smo samo jednu tačku s jednim suzdržanim glasom i jednu s jednim glasom ‘protiv’. Sve ostale materijale u Vladi usvojili smo jednoglasno, što potvrđuje izuzetno dobru saradnju svih partnera.

Iako nisam idealist, moram naglasiti da postoje i teme oko kojih je usuglašavanje trajalo duže, ali je ključno da smo uspostavili iskren i transparentan odnos, bez međusobnih podvala,” rekao je Nikšić.

Federalni premijer je nabrojao niz mjera i odluka koje su usvojene u proteklom periodu, naglašavajući važnost timskog rada kao ključnog pomaka u radu Vlade.

“Posvećen sam tome da pažnja javnosti bude usmjerena na konkretan rad resora i rješavanje problema građana, izbjegavajući prethodne prakse javnih sukoba među ministrima iste Vlade. Produktivnost svakog tima, bilo sportskog, poslovnog ili političkog, ovisi o atmosferi i motivaciji. Vjerujem da u ovom sazivu Vlade imamo oba faktora da građanima isporučimo većinu onoga što smo obećali.”

Govoreći o međunacionalnim odnosima u Federaciji BiH, Nikšić je naglasio kako je ostvaren značajan napredak, ističući spremnost na saradnju, ali i odlučnost u odbrani historijskih činjenica.

“Ako želimo dobro našoj zemlji, našoj djeci i sebi, razgovor, dogovor i spremnost na kompromis nemaju alternativu. Ponosan sam kad kao Vlada zajedno posjećujemo Posušje, Goražde, Konjic, Ljubuški, Stolac, Tuzlu, Čapljinu, Orašje, Bihać i druga mjesta u Federaciji, te što uspijevamo funkcionirati bez blokada,” rekao je premijer.

Nikšić se osvrnuo i na izazove s kojima se Vlada FBiH suočila zbog neprihvaćanja Plana rasta EU od strane četiri kantona.

“To je prije svega neodgovorno prema građanima koji nas sve plaćaju. Često nas dnevna politika vodi u pogrešnom smjeru. Nisam zadovoljan složenošću našeg ustavnog sistema, jer on usporava procese kada naši građani, pa i mi sami, očekuju brze rezultate. EU integracije će zahtijevati intenzivniju saradnju svih nivoa vlasti, a to će tražiti mnogo strpljenja, razumijevanja i uvažavanja unutar postojećeg modela suradnje ako svi zajedno želimo isporučiti građanima ono što očekuju,” poručio je federalni premijer Nermin Nikšić u intervjuu za bh. izdanje Večernjeg lista.

Najnovije objave