Petak, 20 Septembra, 2024

Mladić hrvatskih korijena planirao napad na koncert Taylor Swift

Najčitanije objave

Direktor Glavne uprave javne sigurnosti Republike Austrije, Franz Ruf, izjavio je da je 19-godišnji austrijski državljanin sjevernomakedonskog podrijetla, koji je uhićen zbog planiranog napada na koncerte američke glazbenice Taylor Swift u Beču, već izrađivao eksplozivne naprave u svom domu u Ternitzu.

Detalji istrage

Istraga je otkrila da je mladić 25. srpnja dao otkaz na poslu i počeo pripremati teroristički napad, prilagodivši svoj izgled propagandi tzv. Islamske države. U njegovom domu pronađene su brojne kemijske supstance i tehničke naprave, uključujući funkcionalne eksplozive, detonatore i fitilje. Osumnjičeni je priznao svoje namjere, uključujući planove za napad eksplozivima te oružjem za ubadanje i rezanje, rekao je Ruf na konferenciji za medije.

Planirani napadi

Napadi su trebali biti izvedeni na koncertima Taylor Swift na stadionu Ernst Happel u četvrtak i petak. Osumnjičeni je izjavio da je želio ubiti sebe i veliki broj drugih ljudi. Pretres njegova doma otkrio je i propagandne materijale Islamske države, mačete, noževe i pištolje koji ispaljuju slijepe metke.

Povezanost s drugim osumnjičenima

U sklopu istrage uhićen je i 17-godišnjak koji je živio u Ternitzu i radio za tvrtku koja je sudjelovala u organizaciji koncerta. On je odbio svjedočiti, a austrijski mediji izvještavaju da ima turske i hrvatske korijene. Policija također istražuje povezanost s 15-godišnjim austrijskim državljaninom turskog podrijetla. Omar Haijawi-Pirchner, šef Uprave državne sigurnosti i obavještajne službe, izjavio je da se istražuje mogućnost da je netko još pomagao trojici osumnjičenih.

Najnovije objave