Petak, 20 Septembra, 2024

Najneobičnije nagrade za osvojeno olimpijsko zlato: Krave, dijamanti i izuzeće od vojnog roka

Najčitanije objave

Osvajanje olimpijske medalje nije samo stvar prestiža, već može donijeti i iznenađujuće nagrade. Evo nekih od najneobičnijih nagrada koje su olimpijci dobili ili im se obećavaju za uspjeh na Igrama u Parizu 2024., Tokiju 2020. i Riju 2016.

Pariz 2024.

Meksiko: Osvajači medalja iz Meksika dobit će nagrade financirane sredstvima koja je američko Ministarstvo pravosuđa zaplijenilo od političara iz države Coahuila optuženih za pranje novca, objavio je predsjednik Andrés Manuel López Obrador.

Kolumbija: Avianca, u suradnji s Kolumbijskim olimpijskim komitetom, osigurat će milje za kolumbijske osvajače medalja: 100.000 za zlato, 50.000 za srebro i 30.000 za broncu.

Hong Kong: Mačevateljice Cheung Ka Long i Vivian Kong Man Wai, koje su osvojile zlatne medalje, dobile su doživotne karte za metro od lokalne vlade, a lanac teretana Pure poklanja besplatne termine za 35 olimpijaca.

Malezija: Kompanija za dostavu hrane Grab obećala je besplatnu dostavu prvom malezijskom osvajaču zlata na Igrama u Parizu, uz SUV Chery i luksuzni stan.

Poljska: Osvajači olimpijskog zlata dobit će dijamant, bonus od oko 60.000 eura, dvosobni stan, sliku i vaučer za odmor.

Irački sportisti: Dobit će zemljište, isplatu od oko 7.200 dolara te mjesečnu plaću od 300 dolara. Dizač utega Ali Ammar Yasser dobio je automobil i parcelu zemlje nakon kvalifikacija, uz obećanje miliona dolara za broncu.

Tokio 2020.

Južna Koreja: Osvajači olimpijskih medalja izuzeti su od služenja vojnog roka, a šest streličara dobili su i automobile od sponzora Hyundai.

Indonezija: Apriyani Rahayu, osvajačica zlata u badmintonu, dobila je pet krava, zemljište, kuću i do tri kilograma zlata, te besplatno korištenje turističkih destinacija.

Filipini: Hidilyn Diaz, dizačica tegova, dobila je unapređenje u vojsci, dvije nekretnine i nagrade od države i privatnog sektora.

Indija: Neeraj Chopra, osvajač zlatne medalje u bacanju koplja, dobio je besplatne, neograničene letove avio-kompanijom IndiGO i SUV.

Rio 2016.

Singapur: Joseph Schooling, koji je pobijedio Michaela Phelpsa, nagrađen je besplatnim putovanjem na godinu dana koje je podijelio sa slijepim maserom i paraolimpijskim plivačem.

Ove neobične nagrade dodatno motiviraju sportiste i često služe kao priznanje njihovim izuzetnim naporima i dostignućima na olimpijskim igrama.

Najnovije objave