Subota, 21 Septembra, 2024

Masovna suđenja i represija u ruskoj vojsci: Dezertere okrutno muče

Najčitanije objave

Ruski sudovi su dosad procesuirali više od 8000 slučajeva protiv vojnika od početka rata Rusije protiv Ukrajine. U drugoj godini rata, 2023., broj ovih slučajeva se čak upeterostručio u odnosu na 2022. godinu. Mjesečno sudovi donose oko 700 presuda, navodi nezavisni ruski web magazin Mediazona. Najčešći prekršaji uključuju nedozvoljeno napuštanje vojne jedinice (88 posto), odbijanje izvršavanja zapovijedi (šest posto) i dezerterstvo (tri posto).

Uvjetne kazne i vraćanje na front

U nekim slučajevima sudovi izriču samo uvjetne kazne za napuštanje vojne jedinice bez dopuštenja, što ruskoj vojsci omogućuje da one koji su osuđeni pošalje natrag na front. Ivan Čuviljajev iz ruske organizacije “Šetnja kroz šumu”, koja podržava dezertere, objašnjava da je oko 70 posto onih koji su se obratili za pomoć ove godine vojnici pod ugovorom.

Prisilni ugovori i smrtne prijetnje

„Svako od njih bio je praktički prisiljen na ovaj ili onaj način potpisati ugovor. Sve je manje mobiliziranih muškaraca jer su mnogi već umrli. Svi žele pobjeći jer postoje samo dvije mogućnosti: ili umrijeti, ili ići na sud,” objašnjava Čuviljajev. U nekim slučajevima dezerteri se skrivaju u područjima Ukrajine pod ruskom okupacijom, što je izuzetno opasno jer prijeti mučenjem i prisilnim povratkom na front.

Mučenja i neljudski uvjeti

Mučenje je, prema Čuviljajevu, široko rasprostranjeno. Dezerteri koji budu uhvaćeni suočavaju se s mučenjem, poput prisiljavanja na dugotrajno sjedenje u dubokim jamama na otvorenom ili zatvaranja u podrume napuštenih zgrada. Takvi uvjeti dovode do toga da vojnici pristaju na sve kako bi izbjegli daljnje mučenje.

Bijeg kroz bolnice

Mnogi ranjeni vojnici, poput Vladimira iz okupirane regije Donjeck, pokušavaju pobjeći kroz bolnice. Vladimir je 2022. regrutiran u rusku vojsku, ali je odbio potpisati ugovor. Nakon što je više puta bio hospitaliziran zbog ranjavanja, pobjegao je, ali je uhvaćen i mučen. Na kraju je bio prisiljen potpisati ugovor i poslan je natrag na front, gdje je nedugo potom poginuo.

Priče iz okupiranih teritorija

Na Telegram kanalu o mobiliziranima iz takozvane “Narodne Republike Donjeck” jedan dezerter opisuje užasne uvjete u kojima su bili zatvoreni. “Odveli su nas u sobu bez kreveta i prozora. Morali smo spavati na podu, a mučili su nas batinama i elektrošokovima,” piše on.

Realnost rata

Mihail, bivši vojni obveznik, prisjeća se svojih iskustava i odluke da dezertira nakon što je shvatio stvarnu prirodu rata. Nakon ranjavanja i gledanja kako prijatelji umiru, odlučio je pobjeći i sada planira budućnost daleko od rata.

Ove priče odražavaju tešku stvarnost s kojom se suočavaju mnogi ruski vojnici u ratu protiv Ukrajine, gdje su suočeni s mučenjem, prisilnim ugovorima i stalnim prijetnjama smrću.

Najnovije objave