Subota, 21 Septembra, 2024

Konaković o zabrani ulaska Vulina u BiH: “Ima ih još koji mogu očekivati isti tretman”

Najčitanije objave

Ministar vanjskih poslova BiH, Elmedin Konaković, oglasio se na društvenim mrežama kako bi pojasnio zašto je potpredsjedniku Vlade Srbije, Aleksandru Vulinu, zabranjen ulazak u BiH.

Vulin je planirao posjetiti Prebilovce kod Čapljine kako bi obilježio godišnjicu stradanja Srba, no ulazak mu nije dozvoljen. Vulin je izjavio da niko iz Vijeća ministara BiH nije bio u mogućnosti potpisati dozvolu za prelet srpskog državnog aviona. Prema njegovim riječima, Ministarstvo je sat vremena prije leta izjavilo da nema nikoga ko bi mogao potpisati dozvolu jer su svi na godišnjem odmoru, što je, kako Vulin tvrdi, bila taktika izbjegavanja zabrane.

Konakovićev status na društvenim mrežama

Konaković je na društvenim mrežama objasnio razloge zabrane ulaska Vulinu:

“Vulin negira genocid, vrijeđa žrtve i njihove porodice, podriva suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, najavljuje nove ratove i stvaranje ‘srpskog sveta’, širi i živi velikosrpsku ideju koja podrazumijeva prekrajanje granica, stipendira studentice koje veličaju ratne zločince, nalazi se na crnoj listi USA i glavni je promotor malignog utjecaja Rusije na ovim prostorima,” naveo je Konaković.

Zaslužena zabrana ulaska

Konaković smatra da je Vulin zaslužio zabranu ulaska u BiH zbog svojih postupaka i izjava.

“A to je zaslužio, a zbog negiranja genocida treba ga i procesuirati po zakonima Bosne i Hercegovine. Nemam nikakvu nadležnost da mu zabranim ulazak, nemam nadležnost nad vojnim i policijskim letjelicama, ali u ovom slučaju za njegov dolazak trebala je moja saglasnost,” istakao je Konaković.

Poštovanje prema BiH

Konaković je naglasio da od Vulina očekuje poštovanje prema BiH.

“Sve dok ne pokaže poštovanje prema našoj domovini, neću mu potpisati saglasnost za ulazak, kad god sam za to nadležan. I ne samo njemu, ima ih još koji mogu očekivati isti tretman. Poštujem sve one koji poštuju nas, a one koji ne poštuju Bosnu i Hercegovinu tri puta više ne poštujem,” zaključio je Konaković.

Ova odluka izazvala je brojne reakcije i podijelila mišljenja u javnosti, no Konaković ostaje pri svom stavu, ističući važnost poštovanja suvereniteta i integriteta BiH.

Najnovije objave