Nedjelja, 22 Septembra, 2024

Ibro Berilo: Jedan od najbogatijih političara u BiH pod istragom za korupciju

Najčitanije objave

Ibro Berilo, dugogodišnji načelnik Općine Trnovo, jedan je od najbogatijih političara u Bosni i Hercegovini. Trenutno je pod istragom u sklopu akcije “Incitat”, koju provode policijski službenici pod nadzorom Tužilaštva Kantona Sarajevo. Berilo, koji je ponovno kandidat za načelnika na predstojećim lokalnim izborima, osumnjičen je za sistematsku korupciju u sektoru gradnje i pranje novca.

Politička karijera i stranačke promjene

Berilo je kroz svoju političku karijeru prošao kroz nekoliko političkih stranaka. Počeo je kao član Saveza komunista od 1978. do 1985. godine, a potom se pridružio Stranci demokratske akcije (SDA) gdje je bio član od 1992. do 2002. godine. Nakon toga se pridružio Stranci za BiH, gdje je ostao do 2011. godine, zatim se pridružio SDP-u do 2016. godine, kada se vratio u SDA.

Impresivna imovina

Prema imovinskom kartonu kojeg je prijavio 2020. godine, Berilo je te godine primio platu u iznosu od 41.621,59 KM i honorar od 20.000 KM. Njegova imovina uključuje dvije kuće kroz naslijeđeno suvlasništvo vrijedne 250.000 KM i zemljište vrijedno 500.000 KM. Također, Berilo posjeduje zemljište sa objektom u izgradnji na području Općine Novi Grad.

Njegova imovina uključuje i kuću i štalu u suvlasništvu sa bratom Mujom Berilom, zemljište u Trnovu, te kuću u Sarajevu. Njegova ukupna imovina obuhvaća zemljišta različitih veličina i vrijednosti, uključujući zemljište u vlasništvu 1/2 ili 1/3, te različite nekretnine i pomoćne objekte.

Porodična imovina

Imovina Berilove supruge Saime uključuje zemljište sa štalom i farmom od 500 ovaca na površini od 12.320 m2 vrijednosti 200.000 KM. Njegov sin Mirzet posjeduje stan na Ilidži, zemljište, kuću i pomoćni objekt. Sin Merim posjeduje stan u Sarajevu i garažu.

Istraga i optužbe

Berilo je osumnjičen za krivična djela “Udruživanje radi činjenja krivičnih djela”, “Zloupotreba položaja ili ovlašćenja” i “Pranje novca”, kako je saopćeno iz Tužilaštva KS i SIPA-e. Istraga se vodi zbog sumnje da su počinjena ova krivična djela propisana Krivičnim zakonom Federacije Bosne i Hercegovine.

Policijski službenici i nadležne institucije nastavljaju s provođenjem aktivnosti u okviru akcije “Incitat”, a Berilov slučaj je postao jedno od najistaknutijih pitanja u kontekstu borbe protiv korupcije u Bosni i Hercegovini.

Najnovije objave