Nedjelja, 22 Septembra, 2024

Vladi RS nedostaje više od 800 miliona maraka

Najčitanije objave

U decembru prošle godine, Vlada entiteta RS donijela je odluku prema kojoj je za 2024. godinu planirano dugoročno zaduživanje u maksimalnom iznosu do 951,7 miliona KM.

Prema planu, na domaćem tržištu predviđeno je dugoročno zaduženje u iznosu od 141,7 miliona KM, dok je na međunarodnom tržištu planirano zaduženje u iznosu od 810 miliona KM.

Međutim, do sada se Vlada RS na domaćem tržištu zadužila za samo 90 miliona KM od planiranih 142 miliona KM. Na međunarodnom tržištu nisu prikupljena nikakva sredstva zbog američkih sankcija.

Podsjećamo, planom je predviđeno da se navedena sredstva pribave emisijom obveznica na domaćem financijskom tržištu, kreditnim zaduženjem kod domaćih kreditora, kreditnim zaduženjem kod međunarodnih kreditora, odnosno zajmodavaca, međunarodnih organizacija, međunarodnih financijskih institucija i stranih vlada te emisijom obveznica na međunarodnom financijskom tržištu.

Prikupljeni novac trebao bi biti upotrijebljen za financiranje kapitalnih investicija, refinanciranje ukupnog duga ili dijela duga Republike Srpske, plaćanje uvjetnih obveza po osnovi jamstava u slučaju kada dužnik ne izmiri svoje financijske obveze, te za financiranje proračunskog deficita u slučajevima kada Ministarstvo financija procijeni da će planirani rashodi biti veći od iznosa planiranih prihoda.

Vlasti RS pokušavaju na sve načine riješiti ovaj problem, no za sada bez uspjeha.

Najnovije objave