Četvrtak, 19 Septembra, 2024

Španija u finalu Evropskog prvenstva nakon pobjede nad Francuskom

Najčitanije objave

Nogometna reprezentacija Španije plasirala se u finale Evropskog prvenstva u Njemačkoj savladavši Francusku rezultatom 2:1. U finalu će se suočiti s pobjednikom drugog polufinalnog susreta između Nizozemske i Engleske.

“Crvena furija” je do finala stigla s impresivnim učinkom, ostvarivši svih šest pobjeda i oduševivši ljubitelje nogometa svojim atraktivnim stilom igre. Mnogi smatraju da je Španija zasluženo izborila mjesto u finalu.

Prva prijetnja na utakmici došla je od Španije već u petoj minuti. Yamal je ubacio s desne strane, a Fabian Ruiz je glavom šutirao preko gola. Samo četiri minute kasnije, Francuzi su došli do vodstva. Mbappe je ubacio s lijeve strane, a Kolo Muani je postigao prvi gol za Trikolore iz igre na ovom turniru.

Španija je ubrzo nastavila sa svojom prepoznatljivom igrom i izjednačila rezultat u 21. minuti. Lamine Yamal je ušao s desne strane u sredinu i sjajnim udarcem pogodio mrežu Maignana, postavši najmlađi strijelac u historiji Evropskih prvenstava. Samo četiri minute kasnije, Španija je povela s 2:1. Dani Olmo je sjajnim driblingom prošao Aureliena Tchouamenija i šutirao, a loptu je u gol skrenuo defanzivac Francuske Jules Kounde. Pogodak je prvobitno pripisan Koundeu, no naknadno je dodijeljen Olmu.

U drugom poluvremenu, Francuska je pokušavala doći do izjednačenja. Prilike su imali Tchouameni, Mbappe i Upamecano, ali promjene rezultata nije bilo. U 75. minuti, Theo Hernandez je imao veliku priliku, no njegov udarac je otišao preko gola Unai Simona, što je bilo posljednje uzbuđenje na utakmici. Španija je tako osigurala plasman u finale.

U finalu će ih čekati bolji iz drugog polufinalnog susreta između Nizozemske i Engleske, koji će se odigrati sutra u 21:00 sati u Dortmundu.

Najnovije objave