Petak, 20 Septembra, 2024

Preminula Snježana Mulić-Softić (62), urednica i novinarka Al Jazeere Balkans

Najčitanije objave

Preminula je Snježana Mulić-Softić (62), urednica i novinarka Al Jazeere Balkans. Porodica je potvrdila da je izgubila borbu s teškom bolešću.

Snježana Mulić-Softić bila je novinarka, urednica, književnica i dokumentaristica. Njena karijera ostavila je dubok trag u medijima gdje je pisala i objavljivala tekstove, poznata po svom prepoznatljivom stilu i davanju glasa onima koje se rijetko čuje.

Rođena u Sarajevu, završila je svoje obrazovanje u rodnom gradu i postala novinarka 1980-ih. Tokom opsade Sarajeva ostala je u gradu, nastavljajući svoj novinarski rad uprkos teškim uvjetima.

Radila je kao novinarka i urednica magazina BH Dani i Slobodna Bosna, na Televiziji Hayat, te posljednjih 12 godina na portalu Al Jazeere Balkans. Objavljivala je kolumne u domaćim i stranim medijima.

Snježana je autorica nagrađene zbirke priča “Sanduk po mjeri” i romana “Povratak”. Njene priče su uvrštene u antologije bosanskohercegovačke proze, a bila je i članica PEN centra BiH.

Dobitnica je Novinarske nagrade “Srđan Aleksić” za izvještavanje o marginaliziranim i ranjivim grupama te društveno-odgovornom novinarstvu. Društvo za ugrožene narode nominiralo ju je 2006. godine za Nobelovu nagradu za mir.

Snježana je bila prva novinarka iz Bosne i Hercegovine koja je 1996. godine ušla u zapadni dio Mostara i prva novinarka iz Sarajeva koja je nakon rata ušla u Srebrenicu.

Autorica je dokumentarnih filmova “Pismo preporučeno srcem” i “Jetimi”.

“Al Jazeera Balkans ostala je bez novinarke koja je s lakoćom prebirala po sjećanjima, pronalazila sagovornike i interpretirala njihove probleme. Borila se za prava malog čovjeka i donosila prave novinarske reportaže, istovremeno podučavajući mlađe kolege tajnama novinarskog poziva”, saopćeno je iz AJB.

Najnovije objave