Petak, 20 Septembra, 2024

Zapad ima novu strategiju za Ukrajinu. Samo je jedan način pobijede!

Najčitanije objave

Kako rat u Ukrajini ulazi u treće proljeće, čelnici Brazila, Kine, Vatikana i drugih država pozivaju Kijev na mirovne pregovore s Rusijom. Iako Ukrajina koristi bespilotne letjelice za napade duboko na ruskom teritoriju, dronovi sami ne mogu dobiti rat. Suočena s nedostatkom oružja i ljudstva, Ukrajina neće moći povratiti teritorij. Rusija je pretvorila rat u borbu iscrpljivanja, gdje ima prednosti: veću populaciju, veći industrijski kapacitet i dobro pripremljenu obranu.

Potrebna nova strategija

Sukob s Rusijom kakav je vođen proteklih 27 mjeseci više nije održiv za Ukrajinu. Umjesto odustajanja, Kijev treba novi pristup. Keith Carter, Jennifer Spindel i Matthew McClary, stručnjaci koji pišu za geopolitički magazin Foreign Affairs, razradili su strategiju koja bi mogla donijeti pobjedu Ukrajini. Oni predlažu asimetričan, gerilski pristup umjesto izravne konfrontacije s ruskim snagama, što bi očuvalo ukrajinske živote i materijal.

Rane pobjede Ukrajine

Do ljeta 2023. činilo se da bi ukrajinska vojska mogla poraziti ruske okupatore. Invazija u veljači 2022. otkrila je ranjivost ruskih tenkova na američko streljivo koje su koristili Ukrajinci. Ukrajinska odlučnost, američka oprema i loše rusko upravljanje doveli su do velikih gubitaka na ruskoj strani. No, ofenziva je zastala jer Ukrajini nedostaje odgovarajuće oružje za veliku kopnenu operaciju.

Propala ofenziva

Zapad je bio optimističan da bi ukrajinska vojska mogla ponovno zauzeti teritorij, ali je Rusija ojačala svoju obranu. Ukrajinskoj vojsci nedostajala je obuka, oružje i podrška potrebna za velike operacije. Umjesto naoružanja srednjeg dometa, protuofenziva je zahtijevala sofisticiranije tenkove Abrams, borbene zrakoplove F-16, raketne bacače HIMARS i rakete Patriot. Zapadni partneri su uskratili to oružje Kijevu iz straha od eskalacije, a kad su ga konačno odobrili, bilo je prekasno.

Nova strategija

Stručnjaci predlažu da Ukrajina izbjegava velike bitke i čuva ljudstvo i materijal. Organiziranje snaga za duži rat uz korištenje asimetričnih gerilskih taktika daje Ukrajini najbolju priliku da slomi rusku odlučnost. Umjesto da brane svaki pedlj zemlje, Ukrajinci bi trebali koristiti taktiku “udari i bježi” kako bi napadali ruske linije opskrbe i slabe položaje.

Upadi u Rusiju

Kijev bi trebao prenijeti borbu na ruski teritorij, uz podršku specijalnih operacija koje bi uništavale logistička središta i ključnu infrastrukturu. Cyber snage bi trebale smanjiti potporu ruskog stanovništva ratu i suprotstaviti se ruskim narativima. Cilj ovakve strategije je iscrpljivanje ruske vojne snage i političke volje za ratom.

Podrška Zapada

Zapadni partneri trebaju nastaviti podržavati Ukrajinu, opskrbljujući je oružjem i provodeći gospodarske sankcije protiv Rusije. Važno je da Kijev ima podršku nakon završetka borbi kako bi se obnovila zemlja. Vođenje rata iscrpljivanjem skupo će koštati Ukrajinu, pa njezini građani moraju znati da neće biti prepušteni sami sebi.

Nova strategija može donijeti pobjedu Ukrajini, ali zahtijeva promjenu pristupa ratu i kontinuiranu podršku Zapada. Ukrajinci će se možda morati suočiti s gubitkom teritorija, ali ovaj pristup nudi najbolju priliku za dugoročnu pobjedu.

Najnovije objave