Petak, 20 Septembra, 2024

CIK U PROBLEMU: Niko neće da štampa glasačke listiće

Najčitanije objave

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine suočava se s neuobičajenim problemom: nijedna kompanija se nije prijavila na tender za štampanje glasačkih listića za lokalne izbore, zakazane za 6. oktobar. Ovo je prvi put da se desi ovakva situacija, iako je 24 kompanija preuzelo tendersku dokumentaciju.

Prvi glasački listići trebali bi biti isporučeni biračima van Bosne i Hercegovine do sredine augusta, a ostatku zemlje do kraja tog mjeseca. Iako rok za isporuku nije ugrožen, CIK planira raspisati novi tender. Na upit šta će se desiti ako se niko ne prijavi, iz CIK-a kažu da je “još rano o tome govoriti”.

Prema Zakonu o javnim nabavkama, procedura provođenja javne nabavke traje 30 dana. Planirano je štampanje 6,8 miliona glasačkih listića, a lokalni izbori će koštati oko 19 miliona maraka. Više od 3,4 miliona registrovanih birača će birati 143 načelnika i gradonačelnika opština i gradova, te oko 3.200 vijećnika.

Jedna od kompanija koja je preuzela dokumentaciju, ali se nije prijavila, je “Atlantik” iz Banje Luke. Kako su rekli za Radio Slobodna Evropa (RSE), razlog je “finansijske prirode”. Ova firma je 2018. godine štampala glasačke listiće za opće izbore u BiH, tada vrijedan 1,2 miliona maraka. Iz “Atlantika” navode da procijenjena vrijednost javne nabavke nije finansijski dovoljna za predviđeni posao, te da nisu u mogućnosti samostalno štampati i pakovati listiće bez ugrožavanja redovnog poslovanja.

CIK za RSE pojašnjava da je cijena od 1,5 miliona maraka veća za oko 10% u odnosu na izbore održane 2020. i 2022. godine, ali nisu komentarisali navode da su ponuđena sredstva nedovoljna. Distribucija listića nije uračunata u cijenu nabavke, a glasački listići će biti isporučeni u skladište CIK-a u Istočnom Sarajevu.

Svaki birač će dobiti dva glasačka listića: jedan za biranje gradonačelnika i načelnika, a drugi za biranje opštinskih vijeća. Listići moraju biti izrađeni od papira sa posebnom zaštitom, vodenim žigom, a za štampanje je potrebno približno 77 tona papira.

Lokalni izbori će biti provedeni prema izmjenama Izbornog zakona BiH koje podrazumijevaju strožu, biometrijsku identifikaciju birača i skeniranje glasačkih listića kako bi se spriječila njihova izmjena ili krađa. Biometrijska identifikacija i skeniranje listića biće primijenjeni u formi pilot projekta na oko 10% od ukupno 5.500 biračkih mjesta.

CIK je raspisao lokalne izbore za 6. oktobar na osnovu izmjena Izbornog zakona koje je nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt. Vlasti Republike Srpske prvo su odbijale prihvatiti ovu odluku, ali su na kraju pristale izaći na izbore po novim pravilima.

Kako se približava rok za isporuku glasačkih listića, ostaje neizvjesno kako će CIK riješiti problem nedostatka zainteresovanih ponuđača. U međuvremenu, nastavljaju se pripreme za provedbu lokalnih izbora, s fokusom na fer i transparentan izborni proces.

Najnovije objave