Petak, 20 Septembra, 2024

CRNA GORA: Sprema se hapšenje Mila Đukanovića!

Najčitanije objave

U sljedećim danima mogao bi biti uhapšen bivši dugogodišnji predsjednik i premijer Crne Gore, Milo Đukanović. Informacije dolaze iz dobro obaviještenih izvora u Podgorici.

Državno tužiteljstvo, koje sada kontrolira vladajuća prosrpska koalicija, navodno priprema uhićenje u dogovoru s nedavno iz Velike Britanije izručenim Duškom Kneževićem, koji je pristao biti “zaštićeni svjedok pokajnik”. Knežević, bivši direktor Atlas grupe, optužen je za prevaru, zloupotrebu položaja, stvaranje kriminalne organizacije i pranje novca. Prije izručenja, poručio je da je spreman predati sve dokaze koje ima protiv Đukanovića.

Predstavnici radikalne prosrpsko-proruske opcije, Milan Knežević i Andrija Mandić, sada predsjednik Skupštine, obećavali su da će “Đukanovića smjestiti iza rešetaka”. Sada kada imaju potpunu vlast, moguće je da su se odlučili na taj korak. Podsjetimo, Knežević i Mandić osuđeni su zbog sudjelovanja u pokušaju državnog udara 2016. godine, ali presuda nikada nije provedena.

Nedavna hapšenja bivšeg specijalnog državnog tužitelja Milivoja Katnića, Zorana Lazovića, bivšeg visokog dužnosnika u crnogorskom MUP-u, i Jelene Perović, direktorice Agencije za sprječavanje korupcije (ASK), ukazuju na sve veći pritisak na Đukanovića.

Prema nekim tvrdnjama, ovo dirigira Beograd, točnije ured srpskog predsjednika Aleksandra Vučića, koji pokušava “osvojiti Crnu Goru”. Đukanovićevo zatvaranje i njegova diskreditacija bili bi kruna tog pothvata.

Đukanovića već dugo sumnjiče za korupciju i kriminal. Sud u Bariju teretio ga je zbog šverca cigaretama, a u Bruxellesu su često izražavali negodovanje zbog njegovih sumnjivih poslova. No, ovo ima i politički predznak, jer procrnogorska struja, kojoj je Đukanović simbol, sada je na udaru.

U Crnoj Gori već neko vrijeme ključa sukob između prosrpske i procrnogorske struje, a raskol unutar prosrpske opcije dodatno komplicira situaciju. S obzirom na političku krizu i mogući pad vlade, sadašnja koalicija smatra da je nužno obračunati se s Đukanovićem i procrnogorskom strukturom. Uhićenje Mila Đukanovića imalo bi dalekosežne političke posljedice i moglo dodatno izazvati sukobe u crnogorskom društvu.

Najnovije objave