Četvrtak, 19 Septembra, 2024

Uprkos upozorenja UN-a: Izrael pozvao na evakuaciju Rafaha pa napao Gazu

Najčitanije objave

Izraelska vojska je danas pokrenula seriju napada na Gazanski grad Rafah nakon poziva na proširenu evakuaciju, dok Ujedinjeni narodi upozoravaju na mogućnost “epskih” posljedica direktnog sukoba u gusto naseljenom južnom gradu.

Agencija za odbranu Gaze izvijestila je o smrti dva ljekara u današnjim napadima u centralnom gradu Deir al-Balahu, dok su dopisnici AFP-a izvijestili o žestokim sukobima i teškoj artiljerijskoj vatri izraelskih helikoptera u blizini grada Gaze.

Prema svjedočenjima, izraelski napadi su se fokusirali na Rafah, s dimom koji se nadvija nad gradom nakon jučerašnjih napada blizu egipatske granice. Izraelske snage su proširile naredbu evakuacije, dok su stanovnici izraelskog i palestinskog područja Gaze izrazili očaj zbog sve veće nesigurnosti.

“Ne znamo kamo bi mogli otići”, izjavio je Farid Abu Eida, stanovnik Rafaha koji je pokušavao napustiti grad nakon ranijih napada.

Zvaničnici UN-a i EU-a osudili su izraelske akcije, s glavnim tajnikom UN-a Antonio Guterresom koji je upozorio na “epske” posljedice ako Izrael pokrene potpunu kopnenu operaciju u Rafahu. Ljekari bez granica (MSF) su izrazili zabrinutost zbog otežanog pružanja medicinske pomoći zbog izraelskih operacija.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu obećao je “eliminirati” Hamas u Rafahu, dok je izraelska vojska ponovno otvorila granični prijelaz Kerem Shalom, ali humanitarne agencije upozoravaju da pristup pomoći ostaje izuzetno težak.

Najnovije objave