Četvrtak, 19 Septembra, 2024

Sud BiH odbio molbu advokata u aferi ‘Respiratori’. Solak, Hadžić i Novalić danas idu u zatvor

Najčitanije objave

Sud BiH danas je službeno potvrdio izvješće koje je objavio “Avaz”. Molba advokata presuđenih u aferi “Respiratori”, Fahrudina Solaka i Fikreta Hodžića, odbijena je.

Prema uputnom aktu Suda, njih dvojica su trebali se javiti u Vojkoviće danas, 29. februara, do 24 satq uvečer.

Odluka o tome bit će donesena vrlo brzo, vjerojatno već početkom naredne sedmice. Do tada, Solak i Hodžić ostaju slobodni građani, a isto vrijedi i za presuđenog Fadila Novalića, koji se treba javiti u Vojkoviće 6. marta. Advokati su također uputili molbu, ali ona još nije razmatrana, a čak i ako Sud odbije molbu, advokati će se obratiti žalbom.

Svi imaju zakonsko pravo tražiti odgodu izvršenja, a Sud će utvrditi je li ona opravdana prema Zakonu o izvršenju krivičnih sankcija BiH. Prema članovima 78. i 80. tog zakona, molba za odgađanje izvršenja kazne zatvora mora biti podnesena u roku od tri dana od primitka uputnog akta. Tačnije, član 80. propisuje da o molbi odlučuje predsjednik suda nadležan za upućivanje na izvršenje kazne zatvora, koji donosi rješenje u roku od tri dana od primitka molbe, nakon što provjeri činjenice navedene u molbi.

Najnovije objave