Četvrtak, 19 Septembra, 2024

Izlazi li Albanija izlazi iz Otvorenog Balkana? Vučić u panici

Najčitanije objave

“Otvoreni Balkan je bio inicijativa koja je nastala iz potrebe da se podrži Berlinski proces, i mislim da je ispunio svoju svrhu. Sada se trebamo snažno angažirati u Berlinskom procesu jer imamo jedinstvenu priliku”, izjavio je prije nekoliko dana albanski premijer Edi Rama.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić brzo je reagirao na Raminu izjavu.

“Ne vjerujem da je Rama to rekao. Nadam se da ću ga uskoro vidjeti. Otvoreni Balkan je autonomna ideja ljudi s Balkana”, izjavio je Vučić, dodajući da će uvijek smatrati regionalne inicijative nadmoćnima u odnosu na one iz “inozemstva”.

Na vijest je reagirao i makedonski ministar vanjskih poslova Bujar Osmani, sugerirajući da je Ramin komentar povezan s aktualnom geopolitičkom situacijom.

“Mislim da je Ramin odgovor rezultat nedavnih događaja, poput hapšenja policajaca”, izjavio je Osmani.

Rama je sredinom lipnja upozorio na zahlađenje odnosa sa Srbijom ako se trojica policajaca koje je Srbija navodno uhapsila na teritoriju Kosova ne oslobode.

“Što Srbija duže drži tu trojicu policajaca, čak i ako su prešli granicu i nisu počinili nikakvo kazneno djelo, to će dovesti do daljnjeg pogoršanja naših bilateralnih odnosa! Ovo će biti tjedan u kojem će se naši odnosi značajno pogoršati ako se ne oslobode”, izjavio je Rama tada.

Rama je najavio da će Albanija biti domaćin Berlinskog summita u listopadu 2023. jer se zemlja “priprema za veliki korak naprijed”. Tirana je postala prva zemlja izvan EU koja je ugostila summit Zapadnog Balkana u prosincu 2022. godine.

Jasno je da Vučić ostvaruje pobjede na europskoj i globalnoj sceni, dok je Kosovo podvrgnuto američkim i EU sankcijama, no čini se da će izgubiti podršku svog najvećeg regionalnog saveznika. Postoji mogućnost da je Rama dobio znak od EU, odnosno da je Berlinski proces jedina inicijativa regionalne suradnje koja je u skladu s pravnim okvirom EU.

Najnovije objave